Hangyavárszerű építményekben lakhatunk a Marson

Abszurdnak és sci-fibe illőnek hangzik ez a felvetés. Egy európai csapat elképzelései szerint a Földön kívüli építkezés megvalósítható autonóm, kooperatív robotokkal, amelyek hangyavárszerű építményeket ásnának, majd megerősítenék a falakat, hogy később emberek tartózkodhassanak a Marson – írja cikkében a Popular Science.

A technológia már megvan, a földön kívüli felhasználás még kérdéses

Az Európai Űrügynökség (ESA) a közelmúltban támogatást ítélt meg a holland Delfti Műszaki Egyetem robotikai laboratóriumának, hogy tanulmányozzák a robotok földön kívüli építési mechanizmusát. Henriette Bier, a laboratórium alapítója és jelenlegi vezetője közzétett néhány előzetes részletet a csapat koncepciójáról. Az elképzelés szerint Zebro robotokkal végeznék a vörös bolygón az ásási folyamatot, majd 3D nyomtatási technológiával erősítenék meg a falakat.

- Hirdetés -

„A projekt jelenleg csak az elképzelés fázisában van, viszont a technológiák már elérhetők a mi bolygónkon” – mondta Jekan Thanga, az Arizonai Egyetem szakértője, aki a földön kívüli technológiákra specializálódott. „Hiába találhatók meg helyben az eszközök, az teljesen más kérdés, hogyan fognak dolgozni a Marson ezek a berendezések.”

Óvóhely a vörös bolygón

A Mars élhetetlen bolygó az emberek számára. Hosszútávon ott tartózkodni rengeteg veszélyt tartogat. Szélsőségesen ingadozik a nappali és éjszakai hőmérséklet, valamint a napsugárzás sem hasonlít a Földön megszokotthoz. Éppen ezért van szükség egy stabil, hangyavárszerű építményre, amely megvédi az embereket a vörös bolygó időjárási viszontagságaitól. Több méterrel a Marsot fedő réteg alatt a napsugárzás sem lenne káros, valamint a hőmérsékleti tényező is megfelelő lenne.

Helyi anyagok felhasználása

Mivel az Amazon egyelőre nem biztosít ingyenes szállítást a Marsra, ezért az építési eszközök odatelepítése rendkívül költséges művelet. A kutatók emiatt a helyi anyagok felhasználásának módjait keresik.

A Zebro robotok – amelyeket szintén a delfti egyetemen fejlesztettek – lefelé kezdik el ásni az alagutakat, a falakat pedig 3D nyomtatási technológia segítségével erősítik meg. A betont a helyszínen állítanák elő, cementből és a helyben található por és kövek felhasználásával. A robotraj egyik osztaga az ásási munkát végzi, míg mások a falszerkezetet erősítik marsi betonnal.

„Az ismeretlen terepen végzett ásás és építkezés kihívást jelent” – magyarázta Henriette Bier. „A robotoknak alkalmazkodni kell a zord és rendezetlen terephez, ehhez a mesterséges intelligenciát használják. A robotrajok azért hasznosak, mert képesek kommunikálni egymással, több feladatot tudnak szimultán végezni, illetve folyamatosan dolgoznak.”

Csak innováció kérdése

A holland kutató szerint az építőipar szereplői lassabban reagálnak a fejlesztésekre, mint más szegmensek. Viszont olyan jövőbemutató startupok kezdték meg az innovációt, mint például az ICON, akik néhány nap leforgása alatt képesek felépíteni egy házat. A Földön zajló technológiai újítások lassan oda vezetnek, hogy más bolygókon is hasznosítani lehet majd azokat.

A kutatások még zajlanak ebben a témában. A beásott hangyavárhoz hasonlatos menedékhely koncepciója egy olyan elképzelés, amely megalapozhatja a vörös bolygóra költözés feltételeit.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet