- Hirdetés -

- Hirdetés -

Háromélű fúróval növelhető a produktivitás

Az Iscar új, cserélhető hegyű fúróival az acélfuratok 50 százalékkal gyorsabban és sokkal pontosabban készülnek el, mint a kétélű fúrók esetében.

A nagy kapacitású megmunkálás során olyan apró változtatásokkal lehet igazán sok pénzt keresni, amelyek hosszútávon hajtanak hasznot. Ennek tudatában nem csoda, ha sokan elégedetten csettintenek egy pontosabb és lekerekített furatokat készítő fúró láttán, főleg akkor, ha az eszközzel még próbafuratokat sem kell készíteni, mégis hozza a jobb eredményeket. Hogyan lehetséges ez? Az Iscar szerint plusz egy fúróréteg hozzáadásával. A Logiq 3 Cham nevű háromrétegű fúrófejjel vas- és acélötvözeteken is készíthetők vak- és átmenő furatok, a hegy cserélhető, ráadásul elég nagy átmérőtartománnyal (12-25,9 mm) rendelkezik, írja a Modern Machine Shop.

„Egy harmadik fúróréteg hozzáadásával azonnali hatást értünk el”, mondta Craig Ewing, a gyártó cég termékspecialistája. „Először is a plusz vágóéllel ötven százalékkel gyorsabban távolítható el a kifúrt anyag, mint egy kétélű fúróval. Másodszor: a harmadik réteggel nagyobb a stabilitás, ami az egész munkafolyamatra hatással lesz.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az újabb réteggel ötven százalékkal több vágóélt kap a fúró, ami ötven százalékkal több anyag eltávolítását jelenti, minden egyes fordulatnál. A horogszerű kialakítással azt is sikerült elérni, hogy jóval kisebb méretűek a leforgácsolt darabok, és ezek – a szerszámtengely kialakításának köszönhetően – gyorsabban is hagyják el a furat belsejét. Mindezen felül a gyártók az előretolás sebességet is állíthatják, annak függvényében, hogy számukra mi a fontosabb: a mind agresszívebb anyageltávolítás vagy az eszköz hosszabb élettartama. A három él nyújtotta lehetőségeket többféleképpen lehet kihasználni: a kétrétegű fúrókéval megegyező orsósebesség esetén jóval kevésbé kopnak a vágóélek, vagyis tartósabb lesz az eszköz, viszont ha gyorsabb munkára törekszünk, az is lehetséges, hiszen nagyobb sebességgel is lehet dolgozni vele.

A stabilitás szintén fontos szempont, azon egyszerű logika mentén, hogy egy háromlábú szék is stabilabb, mint egy kétlábú, jegyezte meg az Iscar szakembere. Ewing elmagyarázta: a háromélű fúró három ponton érintkezik az anyaggal, így a megnövelt stabilitás jobb lekerekítést és nagyobb pontosságot eredményez a munka során. A fúrófejek egyébként remek középpontozást is biztosítanak, ezért nincs szükség próbafuratokra, még akár 12 fokos belépési szögek esetén sem, és a lyukak ugyanolyan kerek formájúak, illetve pontosak lesznek, mint nulla fokos eltolásnál.

A Logiq 3 Chamnek mindezek alapján egyetlen hátrányos tulajdonsága sincs, hacsak az nem, hogy az elhasználódott fúrókat sokan szeretik újracsiszolni, majd tovább használni, és ez a háromélű fej esetében annak sajátos geometriája miatt nem lehetséges. Az Iscarnak erre is van válasza: gyorsan és egyszerűen cserélhető a hegy, így jelentősen csökkenti a fúrófejek pótlására szánt időt és pénzt.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet