Használt autók itthon: tragikus helyzet a piacon

Bár a világjárvány miatt jelentősen lelassult Magyarországon a használt autók értékesítésének üteme, a sofőrök manapság egyre gyakrabban ellenőrzik a járművek előtörténetét. A korábban vásárolt járművekre vonatkozó lekérdezések száma 38 százalékkal nőtt az országban.

A statisztikák nem is olyan meglepők, ha tisztában vagyunk azzal, mennyi meglepetést rejthet az autó előtörténete. A tulajdonosok gyakran sok igazán hasznos és néha megdöbbentő információra derítenek fényt. Például a Magyarországon ellenőrzött autók 27,4 %-ának javították már a karosszériáját. Ugyanakkor a ​carvertical.hu​ adatai alapján a használt autó karosszériájának javítása az EU-s átlaghoz képest viszonylag olcsó.

Az országban átlagosan 50 000 kilométerrel tekerik vissza a kilométerórákat. Egyértelműen a BMW-k esetében csalnak a legtöbbször. A kilométerórával kapcsolatban elkövetett csalások 24,2 %-a ezt a gyártmányt érinti.

- Hirdetés -

Emellett a BMW-modellek gyakrabban fordultak meg karosszériajavító műhelyekben is. Ugyanakkor a Mercedes-Benz-sofőrök költenek legtöbbet javítási munkálatokra. Körülbelül 1 200 000 Ft-ot áldoznak erre a célra.

Eközben a Volkswagen és a Ford versengenek ezért, melyikük lesz a magyarok kedvence. VW gyártmányból adnak el a legtöbbet az országban, míg a legkelendőbb modell a Ford Focus. A carvertical.hu​ látogatói legtöbbször Ford és Volkswagen járművekre keresnek rá.

A megtévesztett vevők legalább 300 000 Ft ráfizetéssel számolhatnak

A becslések szerint a használt autók legalább harmadát adják el hamis kilométeróra-állással. A carVertical által kiszűrt kilométeróra-csalások átlagos mértéke Magyarországon eléri a 49 336 km-t. Vagyis a tisztességtelen kereskedő úgy adja el a 200 000 km-t futott autót, mintha az csak 150 000 km-t tett volna meg.

„Akkor sokkal kevésbé tűnik megviseltnek, és nem éri el a lélektani határnak számító 200 000 km-t. Emellett a meghamisított kilométeróra-állás miatt lehetetlen lesz kideríteni, hogy már sort kellett volna-e keríteni egy különösen fontos karbantartási munkálatra (például a vezérműszíj cseréjére), vagy ez még várat magára” – mutat rá Arnas Vasiliauskas, a carVertical innovációs és termékrészlegének vezetője.

Természetesen minden átverés sokkal többe kerül a vevőnek, mint kellene. Vasiliauskas szerint a kilométeróra-csalások 15-20 százalékkal emelik meg illegálisan az autók árát. Magyarországon a népszerű gyártóktól származó használt autók átlagos ára 2 085 661 Ft, tehát a vevő legalább 300 000 Ft-tal fizet többet a csalóknak.

Az összegzés megírása során az autók előtörténetét ellenőrző carVertical-platform szakértője több mint 600 000 olyan autóhirdetést elemzett, amelyet Magyarországon adtak fel 2019-ben.

A mellékelt ábra további statisztikákkal és információkkal szolgál az ország használtautó-piacával kapcsolatban.

carVertical