- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hatalmas támogatást kapott a szén-dioxid-akkumulátort fejlesztő startup

Képünk illusztráció!

Az Energy Dome olasz klímavédelmi startup, amely a megújuló energia tárolására szolgáló „CO2-akkumulátort” fejlesztett, 40 millió eurós (közel 15 milliárd forintos) finanszírozási kört zárt, így az újszerű energiatárolási megoldáshoz felvett összeg 54 millió euróra (20,2 milliárd forintra) emelkedett. A cégben olyan befektetők látták meg a fantáziát, mint az olasz energiaipari óriás Eni kockázatitőke-ágazata vagy az Intesa Sanpaolo, míg a meglévők között ott van a Barclays Sustainable Impact Capital, a CDP Venture Capital, az Invitalia, a Novum Capital Partners és a 360 Capital – sorolta a TechCrunch.

A 2020-ban alapított Energy Dome azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy olyan rendszert épített, ami zárt ciklusban használ szén-dioxidot a megújuló forrásokból (például napenergiából) előállított energia tárolására.

A tárolás ugye fontos a megújuló források esetében, mivel – és ez a tudományos tényekre fittyet hányó szkeptikusok közhellyé ismételt kedvenc érve is – nem mindig süt a nap, és nem mindig fúj a szél. Igen. De ez nem azt jelenti, hogy a megújuló energiaforrások haszontalanok, hanem azt, hogy a villamosenergia-hálózat szén-dioxid-mentesítéséhez, amely ezeket az alternatív energiaforrásokat használja, innovációra van szükség a tárolási technológiák terén. Az Energy Dome erre adott kijózanító pofonnal felérő választ, amikor bejelentette a CO2-akkumulátort.

A rendszer úgy működik, hogy a szén-dioxidot a zárt rendszerben gázból folyadékká, majd újra gázzá alakítják (sűrítés és/vagy párolgás útján), amivel hőt termelnek. Ezt aztán vagy tárolják, vagy egy generátor meghajtására használják – attól függően, hogy a rendszer épp töltési vagy kisütési üzemmódban van.

A startup találmánya maga a cég neve: az ún. Energy Dome egy felfújható gáztározó, ami a légnemű halmazállapotú CO2-vel van feltöltve, és egy tárolórendszer központi elemét képezi. Az akkumulátor további kulcsfontosságú összetevője az acél és a víz, ami a rendszer robusztusságát emeli ki, és a cég azt állítja, hogy abban 30 éves működés során sem következik be károsodás. Mindeközben a tárolt megújuló energia minden egyes egységének 75 százalékát képes visszaadni későbbi felhasználásra, ráadásul fele akkora költséggel, mint az eleve környezetkárosító módon bányászott lítiumra épülő akkumulátorok.

A vállalat azt ígéri, hogy a legutóbbi befektetői körben szerzett összeget a megoldása felskálázására, vagyis piacra lépésre alkalmassá tételére költi. Hozzátették: várakozásaik szerint 2024 végére két 20MW-200MWh kapacitású szabványos energiatároló egységet állítanak üzembe, és ezek egyike már gyártásban is van.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet