Hatékonyabb és zöldebb gépek gyárthatnak hidrogéntartályokat

Az alumínium hidrogéntartályok gyártása a biztonság és a komplex előállítási folyamat tekintetében egyaránt összetett technológia. A Leifeld Metal Spinning GmbH azonban egy olyan innovatív formázógéppel lép a piacra, amely egyszerre felel meg a szigorú gyártási kritériumoknak és járul hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez – írja az Industrial Machinery Digest.

A hidrogénüzemű járművek gyártói egyértelmű elvárásokkal viseltetnek a hidrogéntartályokkal szemben: az elsődleges a biztonság, és lényeges a maximális töltési térfogat és rugalmasság a tartály alakját illetően. A Leifeld Metal Spinning GmbH AFC gépével kivitelezett produktumok mindezen kitételeknek eleget tesznek.

A gép egy speciális eljárással alakítja a hidrogéntárolásra szánt palackok végeit. Mivel az így keletkező tartályok alkalmazásuk során nagy üzemi nyomásnak vannak kitéve, a teljes nyaki terület falvastagság-profilját a formázási folyamat során optimalizálják élettartamuk növelésére. „A LEIFELD AFC nyakbeszorító gépünkkel új mércét állítunk fel a hidrogéntartályok formázási technológiájában. Maximális biztonság, fokozott rugalmasság és a kibocsátás-csökkentéshez való hozzájárulás a híres LEIFELD technológiai ígérettel kombinálva. Ezek olyan innovációk, amelyekre igazán szüksége van az autóiparnak”, mondja Oliver Reimann, a Leifeld Metal Spinning GmbH vezérigazgatója.

- Hirdetés -

Biztonság, mindenekelőtt

A hidrogéntartályok hatalmas nyomás alatt működnek. A felületen lévő sérülések vagy gyártási hibák katasztrofálisak lehetnek. A hasonló incidensek kivédése érdekében a Leifeld műszaki igazgatója, Benedikt Nillies által vezetett csapat több megoldást is kidolgozott, az egyik a csővégek gépben történő hevítése. „Az AFC gép esetében a csővégeket úgy melegítjük, hogy egyenletes hőmérsékleten dolgozzuk fel azokat. Ezt a hőmérsékletet pontosan meg tudjuk határozni, így kivédhetjük a durva szemcsék kialakulását, és megmarad az anyag szilárdsága”, ismerteti a teszteken is jó mutatókkal büszkélkedő innovációt Nillies.

Akár lépcsőzetes testek előállítására is képes

Az alumíniumpalackok alakítását semmi sem korlátozza. Az áramlásformázó és a speciális behúzási technológiának köszönhetően akár lépcsőzetes testek is kivitelezhetők. „A mai hidrogéntartályok némelyikét korlátozott beépítési hellyel rendelkező, adott járműarchitektúrába kell beilleszteni. Egy tartályt úgy érdemes lépcsőzetes formájúra alakítani, hogy a lehető legkisebb helyet foglalja el, de a lehető legnagyobb töltési térfogattal rendelkezzen. Gépünk erre is alkalmas”, folytatja Benedikt Nillies.

A személyautó, teherautó és busz csak a kezdet?

A szóban forgó hidrogéntartályokat jelenleg főképp személyautókban, teherautókban és buszokban használják. Nillies azonban azt sem tartja ördögtől valónak, hogy a LEIFELD gépekkel gyártott hidrogéntartályokat idővel akár vasúti járművek vagy repülőgépek meghajtására is használják. „Folyamatosan fejlesztjük az eljárást, hiszen más iparágaktól is érkeznek megkeresések. Emellett jelenleg a be- és kirakodó rendszerek automatizálásán dolgozunk, hogy a gépek mindinkább igazodjanak a megrendelői igényekhez.”

A Leifeld Metal Spinning GmbH kiemeli, hogy prioritásként kezeli az innováció és haladás kérdését, valamint a minőségi irányítást. Saját alkalmazásközpontokkal rendelkeznek Németországban és Japánban, valamint saját kutatási és fejlesztési kapacitásokkal, amelyek az új technológiák folyamatos fejlesztését ösztönzik.

Vörös István, NEW technology

- Hirdetés -