Háztartási szemétből gyárt 3D nyomtatási alapanyagot az Ecogensus

Egy connecticuti székhelyű vállalat háztartási hulladékból készít polimer kompozit porokat és granulátumokat, amelyek 3D nyomtatáshoz és más gyártási folyamatokhoz hasznosíthatók újra. Az Ecogensus komolyan gondolja mottóját, miszerint „új életre kelti világunk összetevőit”, hogy 2030-ra felszámolja a hulladékpazarlást – közölte a 3dprint.com portál.

A 2015-ben alapított Ecogensus kis tech-cégként indult, amely kezdetben kizárólag a hulladék-újrahasznosításra fókuszált. Mára hat márkával és közel 80 szabadalommal rendelkező globális vállalkozássá nőtte ki magát. Ipari gépeket, újrahasznosító komplexumokat, bioenergiát, innovatív anyagokat, digitális erőforrás-gazdálkodást és fenntartható luxusbútorokat egyaránt kínál portfólióján. Az Ecogensus a Recyclers nevű, saját fejlesztésű, a vegyes, válogatatlan települési szilárd hulladék újrahasznosítására szolgáló gépeiről ismert, de különböző hulladéktípusokhoz, többek között szennyvíziszaphoz és lignit szénhez is kínál hasznosítási alternatívát.

A márka nemrégiben bejelentette, hogy új anyagokat fog előállítani több millió tonnányi, korábban fel nem használt vegyes hulladékból. A 3D nyomtatással, fröccsöntéssel és hasonló technológiákkal kompatibilisre tervezett polimerporok fenntarthatóbbak az e célra jelenleg alkalmazott anyagokkal szemben, és fogyasztási cikkek, valamint ipari és építőipari termékek gyártásához egyaránt felhasználatók.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A 2024. április 23-ával keltezett szabadalom az olyan mindennapi hulladékok, mint például az élelmiszermaradék, pelenkák, műanyagok, papír és kerti hulladék molekuláris szintű átalakítására irányul. Ezekből a porokból a meglévő gyártási folyamatok segítségével kiváló minőségű mindennapi termékek állíthatók elő.

„Ez a fejlesztés kulcsfontosságú mind az Ecogensus, mind a szélesebb értelemben vett gyártási és környezetvédelmi ágazat számára. Szabadalmaztatott technológiai platformunk újragondolja az anyagok beszerzésének és felhasználásának módját, elősegítve a körforgásos gazdaságot és enyhítve a környezeti hatásokat”, mutat rá a zászlóshajó projekt jelentőségére Bjørnulf Østvik vezérigazgató és alapító.

Az Ecogensus rámutat továbbá: az, hogy felhasználható anyagként kerülnek hasznosításra a korábban erre alkalmatlan hulladékok, több kulcsfontosságú lépés eredménye. Először össze kell gyűjteni, majd szétválogatni a vegyes háztartási hulladékot. Ezt követi a porrá alakítás, amely az említett, saját szabadalmas eljárás eredményeként történik. Ezek a porok további kezelésen esnek át, hogy polimer kompozit gyantákká alakuljanak, amelyek a minőség és a teljesítmény romlása nélkül, tökéletesen illeszkednek a jelenlegi gyártási folyamatokba, így például a 3D nyomtatásba.

„Ezzel az eljárással új távlatokat nyitunk! Képzeljék csak el, hogy a konyhai szemét tartalmát (még az ételmaradékot is!) polimerporokká és granulátumokká dolgozzuk fel, amelyekből fogyasztási cikkeket, sőt építőanyagokat is előállíthatunk!”, olvasható a vállalat egy korábbi LinkedIn-bejegyzésében.

Mint rámutatnak, ez a technológia hozzájárul a körforgásos gazdasághoz, biztosítva, hogy a hulladékot ne kidobják, hanem értékes erőforrásként használják fel. Az Ecogensus erőforrás-technológiája mély potenciális hatást gyakorolhat a környezetre és a feldolgozóiparra.

Vörös István, Okosipar.hu

- Hirdetés -