Hét fokkal csökkentheti a hőmérsékletet az új ablakfólia

Fantasztikus fejlesztést jelentett be a Notre Dame-i Egyetem: egy kutatásuk során megalkották a fényáteresztő, mégis hőblokkoló ablakfóliát, ami 5-7 Celsius-fokkal is képes csökkenteni a mögötte lévő helyiség hőmérsékletét, attól függetlenül, hogy milyen szögben esik rá a napfény.

Az ablakon beáramló hőmennyiség a világ számos pontján megnehezíti a lakhatást, és bár a piacon vannak olyan termékek, amelyek segíthetnek, egy új tanulmányban bemutatott ablakbevonat passzív módon, árnyékolás nélkül képes visszafogni a felmelegedést, azáltal, hogy a fény beesési szögére összpontosít.

A napfény és az ablak által bezárt beesési szög figyelembevétele azért lényeges, mert a nap folyamán folyamatosan változik.  Amint a tudósok a tanulmányban megjegyzik: a napjainkban elérhető szűrőket többnyire csak a normál beeső napfényt figyelembe véve tervezik. „A mi bevonatunk ezzel ellentétben megőrzi a funkcionalitást és a hatékonyságot, függetlenül attól, hogy a nap milyen helyzetben van az égen” – magyarázta a szerző, Tengfei Luo.

- Hirdetés -

Az átlátszó ablakbevonatot szilícium-dioxid, alumínium-oxid és titán-oxid ultravékony rétegeinek üvegalapon történő elrendezésével készítették, és a hűtési teljesítmény fokozása érdekében túlmelegedést akadályozó, vékony szilícium-polimert adtak hozzá. A rétegek ideális egymásra építésének megtalálásához kvantumlágyítást alkalmaztak, és az eredményeket többféle kísérlettel igazolták. Az új bevonat 5,4-7,2 Celsius-fokos hőmérsékletcsökkenést eredményezett, amivel az éves energiamegtakarítás kb. 97,5 MJ, négyzetméterenként.

„A bevonatunk a polarizált napszemüvegekhez hasonlóan csökkenti a bejövő fény intenzitását, de akkor is átlátszó és hatékony marad, ha különböző szögekbe billentjük” – árulta el Luo. A bevonat képes blokkolni a hőt, átengedi a fényt, és nem csökkenti a láthatóságot sem, így nemcsak épületek, hanem autók ablakain is alkalmazható.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet