Híd az iparágak között

Bemutatkozott a TECHference összipari kiállítás és konferencia

Olyan rendezvényről írok most, amelynek szervezésében és lebonyolításában kulcsszerepet vállaltam, ezért nehéz számomra objektíven tekinteni rá, és véleményt formálni róla.

Rengeteg embert fogadtunk a TECHference összipari kiállításon és konferencián, köztük köszönthettünk régi ismerősöket is. Egy nagyon kedves korábbi kollégámmal volt szerencsém találkozni az ebédszünetben, akivel a társadalmi szokások szerint hajtottuk végre az üdvözlési rituálét, majd hozzátette: „Amíg be nem tiltják.” Akkor még nem tudatosult bennem, mennyire közel van hozzánk a koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos kötelező intézkedések sorozata – hiszen a rendezvény alatt kevés időm jutott arra, hogy tájékozódjak a globális és a hazai hírek terén.

- Hirdetés -

A technológia hídja

Nagy elvárásokkal és rengeteg, eddig szokatlan elképzeléssel indítottuk útjára a rendezvényünket, amellyel olyan platformot kívántunk létrehozni az ipar szereplői számára, ahol kiléphetnek a komfortzónájukból. A tematikánk szerint számos szektor képviseltette magát, különböző ágazatok szereplői találkoztak, és kötöttek üzletet egymással. A célunkat ezzel részben sikeresen elértük, hidat építettünk a heterogén csoportok között, akiket a technológia már eleve összekötött, ám eddig mégsem találtak megfelelő interakciós felületet.

Regisztrációink száma a két napra összesen 260 fő volt, 18 kiállító mellett. 50 szakértő előadó készült prezentációval. Azt a következtetést vonhatták le a látogatóink és szervezői gárdánk, hogy egy életképes, hiánypótló rendezvény a TECHference, ezért tovább kell folytatni a közös munkát.

Első lépések

A nagy rendezvényeket minden esetben komoly előkészületi munka előzi meg. A helyszín keresése, lefoglalása és a háttérmunkálatok már jóval korábban megkezdődnek. Az egyeztetésekhez a kiállítókkal, előadókkal és technikus kollégákkal már korai stádiumban hozzáláttunk, de még az utolsó pillanatokban is találtunk olyan részleteket, amelyeket tovább lehet tökéletesíteni. Így állt össze egy sokszínű, ám koherens rendezvénnyé a TECHference.

A rendhagyó rendezvényeken – mint amilyen a miénk is – nem maradhatnak el a szkeptikus kérdésfeltevések, kritikák és „atyai jó tanácsok”. A TECHference a sikerét éppen annak köszönheti, hogy kilépett a régóta megszokott elvárásokra épülő közegből, és új alternatívát biztosított az érdeklődő közönségnek. Találkozhattunk robotikával, logisztikával, fémmegmunkálással és elektronikával – csak hogy néhányat említsek a rengeteg téma közül. Ezen iparágak képviselői tették igazán érdekessé, változatossá és vonzóvá az eseményt, mi, szervezők a keretet biztosítottuk hozzá.

Füstbe ment terv

Az egészségügyi krízishelyzet mindeközben öles léptekkel közeledett.  A rendezvényt kétnaposra terveztük, de a körülményekre való tekintettel egyetlen nap maradt csak az előadásokra és a kiállításra. Nemcsak minket, hanem a résztvevőket is hidegzuhanyként érte az a fejlemény, hogy betiltottak minden száz főnél nagyobb beltéri rendezvényt….már másnaptól! A rengeteg munka, felkészülés, közös gondolkozás egy része elveszett, nem azt láthattuk viszont, amit megálmodtunk.

A kiállítóink egyedi installációkkal, ötletekkel várták az érdeklődőket, amihez rengeteg egyeztetés és logisztikai megvalósítás párosult. Előadóink húsz-harminc percben ismertethették tudásukat a nagyközönséggel, ám a prezentációk összeállítása, a bemutató megtanulása hosszú időt igényel. Az eredmények minden esetben magukért beszéltek, azonban nem adatott meg a lehetőség minden előadás megtartására.

Lelkesedésben nem volt hiány

A nehézségek ellenére csaknem harminc előadást hallgathatott meg a közönség, amelyek közül lehetetlen lenne kiemelni bármelyiket is. Mindegyik prezentáció arra törekedett, hogy olyan aktuális trendeket mutasson be, amelyek jövőbe mutatóak, és a többi iparág felé is nyitottak. Ily módon valódi interakció indult meg a résztvevők között, amiből a későbbiekben is meríthetnek ötleteket.

Kiállítóinknak mindemellett nehéz feladattal kellett szembenézniük, ugyanis a vártnál alacsonyabb részvételi arány, illetve a magas színvonalú előadások „elszívták” a látogatókat a standok elől. Az interaktív bemutatókkal, installációkkal azonban sikerült felhívni a vendégek figyelmét, és olyan közeget teremteni, ahol az innováció és a technológia sokszínűsége került fókuszba.

Networking egy kicsit máshogy

Rendhagyó módon, kötetlen körülmények közt építhettek és ápolhattak kapcsolatot a gálavacsora résztvevői. A várakozások szerint több mint 80 fő vett részt ezen a kiemelt eseményen. A gálavacsora sikeressége annak volt köszönhető, hogy a különböző iparágak képviselői ritkán vagy egyáltalán nem találkoznak egymással. Ezen az egyedülálló eseményen viszont sikeresen alapozhatták meg a résztvevők a jövőjüket, egymásra találtak elektronikában dolgozó szakemberek, mérnökök és még sokan mások. Az iparágak között létesült híd alappillérei, hogy megismerjék egymás munkáját, új kapcsolatokat létesítsenek, a meglévőket pedig elmélyítsék.

Ehhez járult hozzá oldalunk, az okosipar.hu pálinkabárja, amely még a félénkebb vendégeket is táncra perdíthetett.

Az esemény után

A rendezvényt követően azon munkálkodtunk, hogy minél több résztvevőtől kapjunk visszajelzést, amiből megtudjuk, miben szükséges tovább fejlődnünk, mely útvonal a helyes számunkra. A megfelelő következtetések levonása után kijelenthető, hogy a járványhelyzet ellenére egy sikeres kiállítással és konferenciával gazdagodott a magyar piac. A rengeteg pozitív visszajelzés arra buzdít minket, hogy tovább folytassuk a munkát, és a jövőben is megrendezzük a TECHference-t.

TECHference különkiadás

Sokan nem tudtak részt venni a rendezvényünkön, vagy mind a két napot szerették volna velünk tölteni, de a kialakult helyzet miatt ezt nem tehették meg. Szerkesztőségünk ezért úgy döntött, hogy májusban megjelentetjük TECHference kiadványunkat, amelyben – a NEW technology magazinhoz hasonlóan – minőségi tartalmat közlünk az olvasókkal, a rendezvényhez kapcsolódó anyagokat osztunk meg velük.

Némethi Botond, NEW technology magazin