Hidrogéntermelés 95 százalékos hatékonysággal – Egy ausztrál vállalat bemutatta

Egy ausztrál vállalat bemutatta a világ valószínűleg leghatékonyabb vízelektrolízisét, és kijelentette, hogy a legutóbbi befektetői körben összegyűjtött mintegy 111 millió dollár (kb. 40 milliárd forint) segítségével képessé vált az eszköz sorozatgyártásának beindítására is. A paradigmaváltó konstrukció a vállalat szerint 20 százalékkal hatékonyabb, mint a társai, és még elérhetőbbé teszi a zöld hidrogént, hiszen 95 százalékos hatékonysággal képes azt előállítani.

Mivel az országok igyekeznek eltávolodni a szén-dioxid-kibocsátó tüzelőanyagoktól, egyre nagyobb szükség van megújuló, igény szerinti mennyiségű energiaforrásokra. A szél- és napenergiával ellentétben – amelyeket még nem igazán lehet irányítani – a vízbontással előállított hidrogén az energiaigénynek megfelelő mennyiségben elérhető. Mivel az elektrolízishez szél- és napenergia felhasználásával környezetbarát módon is előállítható.

A hatékonyság problémáját kellett megoldani

- Hirdetés -

Bár a hidrogén ideális üzemanyagforrásnak hangzik (még repülőgépek meghajtására is alkalmas, miközben melléktermékként csak vizet termel), az előállítása nem túl hatékony. A technológia évtizedek óta létezik, ám hiába ismert a gyakorlat a hatékonysága csak nagyon kis lépésekben javul. Ezen fordított egy nagyot a Hysata, amikor közölte, hogy a jelenlegi elektrolizálójuk hatásfoka 75 százalékos, de a legújabb konstrukció már 95 százalékra képes.

Az eredményhez döntő mértékben hozzájárult a Wollongongi Egyetem tudósai által több mint két évvel ezelőtt végzett kutatás. Akkor megállapították, hogy a hagyományos elektrolízis során megjelenő buborékok ellenállnak a rendszernek, és energiát pazarolnak, mivel az elektródához tapadnak, ami akadályozza, hogy az elektrolit megfelelően érintkezzen vele, és a víz bontása ezért nem hatékony. A probléma megoldását a buborékok kiküszöbölése jelentette, kapilláris táplálású elektrolízis kialakításával.

Gábor János, NEW technology