High-tech hegesztőgépet és magasságmérőt is bemutattak a HELVET / PRECITOOL házi kiállításán

HELVET / PRECITOOL házi kiállításának és vásárának főszereplője a Magyarországon először bemutatkozó MITUTOYO LH 600 F/FG mérőműszer és a legújabb Sisma SWA 450 F fiber-lézer hegesztőgép volt. A precíziós eszközöket a pilisvörösvári bemutatócsarnokban, szeptember közepén láthatták a szakma képviselői. A fentieken kívül bemutatkoztak még a JOKE Technology GmbH polírozórendszerei és vizsgálóeszközei, a Vendinvest Magyarország Kft. szerszámkiadó automatái és az Oculus Quest virtuálisvalóság-headset ipari lehetőségei, de a vendégek kedvence biztosan az üzem „legjobb barátja”, az Unitree Go1 Pro robotkutya volt.

A 8700 eurós listaáron kínált MITUTOYO LH 600 F/FG-et bemutató Rózsa Gábor, a Mitutoyo Hungary Kft vállalat értékesítési vezetője elárulta: a mérőberendezés rendkívül felhasználóbarát, hiszen hibrid (egyszerre nyomógombos és érintőkijelzős) kezelőfelülettel rendelkezik. Nevében a lényeg: a precíziós eszköz 600 milliméteres méréstartománnyal rendelkezik, és több különböző feladatra is kiváló, köztük magasság- és távolságmérésre, valamint belső és külső átmérő mérésére. Itthon is könnyű használhatóságát magyar nyelvű menürendszer segíti. Légpárnás rendszerű, így gombnyomásra könnyen és gyorsan mozgatható, míg a mérési folyamat gyakorlatilag automatikus. „A megfelelő gomb megnyomásával a tapintó elindul, és felveszi a mérési pontok adatait, de lehet mérési programot is készíteni hozzá, amivel lényegében CNC vezérlésű lesz a gép” – magyarázta Rózsa Gábor.

Ugyancsak bemutatkozott a fiber lézerforrással rendelkező Sisma SWA mobil hegesztőrendszer. A terméksorozatot kifejezetten fröccsöntő és hidegalakító szerszámok variálásához és a használat vagy a kopás miatt szükségessé vált javításokhoz tervezték. A gyártó oldala szerint a lézerek használata – anyagok hozzáadásával – alapvetően változtatja meg a szerszámok hagyományos hegesztési technikáit, és a javításokhoz sincs szükség előmelegítésre. Ezzel kiiktathatók olyan, a hagyományos hegesztés során keletkező elváltozások, mint a geometriai torzulás, a szélek leégése vagy például a széntartalom csökkenése. Ez a karbantartásmentes SWA alighanem a márka eddigi leghatékonyabb gépe, megemelt termelékenységgel: az erősebb, 450 wattos változat akár 1,2 milliméteres acéllal is elboldogul, 2,5 mm/s-os sebességgel.

- Hirdetés -

A Vendinvest Magyarország Kft. által ugyancsak a HELVET / PRECITOOL kiállításon bemutatott szerszámkiadó automaták nemcsak arra alkalmasak, hogy kiadják és visszagyűjtsék a bennük elhelyezett termékeket – osztotta meg Illés Csaba, a Vendinvest képviselője. Mint mondta, itt valójában eszközkezelő berendezésekről van szó, hiszen a hagyományos feladatokon kívül lehetővé teszik a kölcsönzést, a termékkövetést, valamint a gépek tárolását, ami közben a kéziszerszámok akkumulátorai fel is tölthetők. Az eszközöket a használat után címkével láthatjuk el, jelezve például, hogy megértek a selejtezésre, vagy esetleg szükségessé vált a javításuk, és erről maga az eszközkezelő berendezés küld e-mailt a karbantartó személyzetnek. A szerszámkiadó automaták mindezen felül követhetővé teszik a bennük elhelyezett akár 810 féle szerszám éves vizsgálati idejének lejáratát is. A berendezés meglehetősen sokoldalú, hiszen nemcsak számtalan szerszámgép, hanem akár irodai eszközök, így tabletek, laptopok kezelésére, töltésére, éjszakai frissítésére is alkalmas.

NEW technology magazin