Hogyan díjazzák a gumipitypang-abroncsokat?

A Continental Urban Taraxagum kerékpár-gumiabroncsa két szempontból is meggyőzőnek bizonyult: a gumipitypang származékából készült abroncs megnyerte a rangos Red Dot Design díjat és nemrég a Focus E-Bike magazin által átadott E-Bike Design & Innovation díjat is bezsebelte a „Fenntartható és Zöld” kategóriában (focus.de, 2020. március 21.). Amíg a Red Dot díjat az abroncs futófelületének kialakításáért ítélték oda – ami a növény sejtjének alakját jeleníti meg – a Focus E-Bike a pitypangból kinyert gumi fenntarthatóságát díjazta.

„Nagyon örülünk ennek a két díjnak” – mondja Thomas Falke, a Continental kétkerekű járművekre gyártott gumiabroncsaival foglalkozó üzleti egység vezetője. „Jól tükrözik az „Urban Taraxagum” kerékpár-abroncsunk kimondottan nagy sikerét és fenntarthatóságát. A Korbachban gyártott termékünk aktívan járul hozzá a környezetbarát mobilitáshoz és ez által a még magasabb szintű fenntarthatósághoz.”

- Hirdetés -

„A pitypanggumiból készült abroncsaink fontos részét képezik a kiterjedt fenntarthatósági tevékenységeinknek, és annak a nagyratörő célkitűzésünknek, hogy termékeinket, termelési folyamatainkat, valamint kutatásainkat és fejlesztéseinket még fenntarthatóbbá tegyük” – teszi hozzá Claus Petschick, a Continental gumiabroncs üzletágának fenntarthatósági igazgatója. „Az arra való törekvéseink, hogy ne kelljen többé a fontos gumianyagot a trópusokról importálnunk, hanem ehelyett saját magunk hozzuk létre olyan közel az abroncsüzemeinkhez, amennyire csak lehet, jelentős mértékben hozzájárulnak a környezet védelméhez.”

A pitypangból készült gumiabroncs még márciusban érdemelte ki az IF Taipei Cycle d&I aranydíját, tavaly pedig az Accell Group e-bike gyártó vállalattól kapott fenntarthatósági díjat. A jövőben a Continental hosszú távú gumipitypang projektjének célja az lesz, hogy pitypangból kinyert természetes kaucsukot szolgáltasson, aminek felhasználásával aztán gumiabroncsot gyártanak kétkerekű járművek, személyautók, és haszongépjárművek számára, valamint egyéb gumiból készült alkatrészeket hoznak létre. A Continental már legyártotta az első tesztabroncsokat autók és kamionok számára, de az Urban Taraxagum kerékpárgumi az első olyan sorozatgyártott abroncs, amit pitypangból származó természetes kaucsukból készítenek. Az abroncsot a Hessen német tartományban lévő korbachi Continental kerékpárabroncs-üzemben gyártják már két éve.

Continental