Hogyan dolgozik veled együtt a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia (MI) hatalmas lehetőség a gyártók számára, feltéve, ha készen állnak rá.

Ahogy mind intenzívebben fejlődik a gazdaság, a MI egyre kevésbé számít futurisztikus kifejezésnek, az alkalmazásával pedig hatalmas előnyre tudnak szert tenni azok, akik hajlandóak lépést tartani a fejlődéssel. Bár a MI nagyon is ígéretes lehetőségeket tartogat, ez nem jelenti törvényszerűen azt, hogy könnyű telepíteni vagy igazodni hozzá, vázolja elemző cikkében az Industry Week.

A Landing.AI és az Association for Advancing Automation cégcsoport idei felmérése alapján a MI-alapú technológiákba vetett bizalom dinamikusan emelkedik. A kutatásban résztvevő cégek 55 százaléka mondta azt, hogy nagyon vagy általánosságban elégedett a MI-val, amit főleg az ellenőrzési folyamataikhoz használnak előszeretettel.

- Hirdetés -

Mélyebbre ásva az adatokban kiderül az is, hogy a válaszadók 26 százaléka már most használ a gyártás során mesterséges intelligenciát, míg 41 százalékuk tervbe vette, hogy alkalmazni fogja. A MI-t használók körében a többség (62 százalék) a nagyobb pontosságot emelte ki fő előnyként, de sokan vannak azok is (48 százalék), akik a korábban manuálisan végzett termékellenőrzések automatizálása miatt értékelik nagyra. A cégek 45 százaléka úgy találta, hogy a MI különösen hatékonyan kezeli az ellenőrzött termékek variánsait is.

A Landing.AI sok időt fordított arra, hogy megoldja különböző gyártók komplex vizuális ellenőrzési folyamatait, és érti, hogyan kell leküzdeni a méretezéssel járó kihívásokat, majd – a gépi tanulási modellek telepítésével – felépíteni egy sikeres gyártómodellt. A cég által kidolgozott platform „egyszerűen csak működik”, ezáltal biztosabb az elérhető siker is, foglalta össze Andrew Ng vezérigazgató.

A MI-modellek telepítésénél a testreszabás jelenti a legnagyobb kihívást, hiszen ahány gyártó, annyiféle termék és ehhez kapcsolódó elvárás jelenik meg. Nyilván nem lehet olyan egységes modellt készíteni, amely tízezer különböző gyár számára megfelelő, ezért a Landing.AI platformja nagyon alapvető tudással érkezik az adott gyárba, és a gépi tanulás módszerével válik alkalmassá az egyedi munkafolyamatok kiszolgálására. Jelen állás szerint a maximális hatékonysághoz folyamatosan képezni is kell a mesterséges intelligenciát, amint valami változik a rá bízott feladatkörben. Magyarán: az adatok folyamatos tanítása révén egyre inkább javulni fog az AI teljesítménye.

Gábor János, Okosipar.hu