- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hogyan előzhető meg a nyomtatószál sérülése a 3D nyomtatókban?

A 3D nyomtatószál, (vagy idegen szóval filament) egy spagettihez hasonló műanyag szál, ami az FDM és FFF típusú 3D nyomtatáshoz szükséges nyersanyag. A nyomtatószálak megvásárolhatóak boltban is, de ma már lehetőség van rá, hogy otthon is elkészítsük őket egy recyclebot nevű open source készülék segítségével, ami a használt műanyagot szállá alakítja.

A nyomtatószál sérülésének folyamata

Ha esetleg idáig akkora szerencséje volt, hogy nem találkozott még a nyomtatószál roncsolódásának problémájával, akkor elmagyarázzuk, mi is történik ilyenkor. A 3D nyomtatás során előfordulhat, hogy az extruder, ami a nyomtatószál adagolásáért felel, belemar a nyomtatószálba. Leggyakrabban akkor történik meg ez, amikor a nyomtatószál elakad, de az extruder nem áll meg, hanem elkezdi felőrölni a szálat a fogazatával.

Ennek következtében a szálból annyi anyag hiányzik, hogy végül az extruder nem is tudja behúzni. A probléma könnyen megállapítható, hiszen a szálon látható a sérülés, illetve az extruder körül az anyagból keletkező reszelék is látható.

Ez a probléma nagyon bosszantó, és kihívást jelenthet a kijavítása, de ne aggódjon, van néhány megoldás. A helyes megoldás azonosításához azonban először meg kell találnia az okot, így ezt a következő szakaszban vizsgáljuk meg.

A probléma leggyakoribb okai

A problémát minden esetben az extruder okozza, azonban annak gyökere több helyen is kereshető: okozhatja az eltömődött fúvóka, a túl hideg hot end, kicsavarodott vagy egyenetlen PTFE cső, túl gyors vagy túl lassú (heat creep) nyomtatási idő, túl nagy nyomás az extruderben, túl gyors vagy túl nagy reakcióidő, a fúvókához túl közeli nyomtatóágy, mely nem egyenletes.

Különböző megoldási módszerek

Az extruder szorításának beállítása: Az extrudereknek általában van egy vagy két csavarja, amelynek szorosságán állíthat, hogy az extruder fogaskerék-illeszkedése mennyire legyen szoros a nyomtatószálon. Ha túl szoros, enyhén lazítsa meg az extruder adagolójának (fogaskerék része) fogását a nyomtatószálon.

Cserélje ki a PTFE csövet: Ha a Bowden csöve vagy hot endjének bélése (gyakran PTFE cső) akadályozza a nyomtatószál mozgását, akkor lehet, hogy ki kell cserélnie. Mindenesetre győződjön meg arról, hogy nem hajlott vagy csavarodott-e meg.

Csökkentse a visszahúzást: A túl sok nyomtatóanyag egyszerre történő visszahúzásakor az extruder fogaskerekei elveszthetik a tapadásukat. Ebben az esetben próbálkozzon a visszahúzási távolság és a visszahúzási sebesség csökkentésével.

Sebesség módosítása: Ha a nyomtatás túl lassú vagy túl gyors, akkor is megeshet, hogy az extruder kinyes egy részt az anyagból. A jelenség leküzdése érdekében egyes gyártók a nyomtatási sebesség növelését javasolják, hogy kiküszöböljék a heat creepet (amikor a hő egyenetlenül oszlik el a nyomtatófejben) és az elakadásokat. Ez utóbbi esetében próbálja meg csökkenteni a nyomtatási sebességet.

A nyomtatófej hőmérsékletének beállítása: Az is lehet, hogy a nyomtatószál nem extrudál elég gyorsan. Ebben az esetben melegítse fel a fejet arra a hőmérsékletre, amelyen általában nyomtat, és kézzel nyomja át az izzószálat (de ne túl gyorsan). A cél az, hogy az izzószál kb. olyan gyorsan extrudáljon, amennyire nyomja. Ha azt tapasztalja, hogy az izzószál nem olvad elég gyorsan, emelje meg a fúvóka hőmérsékletét.

Az ágy szintezése: Ha van automatikus ágyszintező szondája (pl. BLTouch), használja azt. Ha nem, akkor használjon egy darab papírt, hogy a fúvóka minden helyen azonos magasságban legyen az ágy felett.

Tisztítsa meg a fejet: Törölje le egy törlőkendővel vagy textildarabbal, hogy a fej biztosan tiszta legyen, és ne legyen rajta maradvány. Ellenőrizze, hogy nincs-e rajta egyéb probléma, amely elakadást okozhat.

E megoldások követése és az okok vizsgálata jelentősen javíthatja esélyeit a probléma megoldására és megelőzésére. Más tényezők is hozzájárulhatnak azonban a nyomtatószál torzulásához, ezért ügyeljen az egyedi vagy ritka problémákra is.

Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet