Hogyan lehet a raktárautomatizálás a növekedés kulcsa?

A Kardex Remstar egyedi megoldásaival növelheti a produktivitást, csökkentheti a komissiózási hibákat és raktárterületet takaríthat meg

A cégek, vállalkozások fejlődésében elérkezhet a pillanat, amikor dönteni kell arról, hogyan bővítsék raktárkapacitásukat. Az automata raktározó- és kiadórendszerek megoldhatják a munkaerőhiányt, csökkenthetik a szükséges alapterületet és minimalizálhatják a komissiózási hibákat és a „social distancing” problémájára is választ adhatnak. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan lehet az automatizálás a növekedés kulcsa.

A Kardex Remstar innovatív automatizált tárolási megoldásokat kínál, melyek a raktározás és a rendelések teljesítésének optimalizálása mellett a fent felsorolt kihívásokra is választ adhat.

- Hirdetés -

Az automata raktározó- és kiadórendszerek lehetővé teszik, hogy az operátorok jobb teljesítményt nyújtsanak. Drasztikusan csökken a gyaloglással és kereséssel töltött idő a hagyományos raktárakhoz képest. Így az operátoroknak több idejük marad a termékek kiszedésére, ami összességében növeli a produktivitást.

Összehasonlítva a hagyományos polcrendszerekkel, az automata raktározó- és kiadórendszerek akár 85% alapterületet is megtakaríthatnak az optimalizálásnak és nagyfokú raktártömörségnek köszönhetően. A raktárkezelő szoftver integrálása pedig képes dinamikusan kezelni a térkihasználást.

 

Több megrendelés egyidejű feldolgozása is lehetséges (batch picking). A rendeléscsoportokat a rendelések hasonlósága szerint állítja össze, és a leválogatás sorrendjét úgy adja meg, hogy az növelje a teljesítményt. A megrendelések prioritás és a készlet elérhetősége szerint is rangsorolhatók, így meghosszabbítva a megrendelések beérkezésének határidejét, ami versenyképesebb megoldás.

A Kardex minden készüléke több biztonsági rendszerrel van ellátva, pl. fényfüggönyök, vészgomb, automata redőnyajtók és fotocella, amelyek biztosítják a biztonságos munkavégzést.

A komissiózási hibák költségét általában az áru visszaküldésének költsége, valamint a további szállítási költségek alapján határozzák meg. A rejtett költségek azonban ennél is magasabbak lehetnek – elégedetlen ügyfelek, valamint a cég hírnevének csorbulása.  A valós idejű készlet nyomonkövetés és a komissiózási hibák csökkenése hatékonyabb készletgazdálkodást tesz lehetővé.

Különböző fényvezérelt komissiózó technológiával integrálva a rendszer a megfelelő helyre irányítja az operátort, így csökkentve a hibalehetőséget.

  1. A FramePick, a Kardex Remstar egyedülálló megoldása ötvözi az LR35 raktári modulok sebességét, a ’Put-to-Light’ technológia hatékonyságát és a komissiózó kocsik kényelmét. Az LR35, a Kardex Remstar portfólió leggyorsabb vertikális raktározórendszere. Ami a FramePick megoldást egyedivé teszi, az a már meglévő komissiózó kocsik használata az áru ki- és betárolásánál. Ezeket a komissiózó kocsikat egyszerűen a ’Put-to-Light’ technológiával ellátott keretek (Put Frame) mögé helyezik. Az operátor egy szkenneléssel aktiválhatja az ügyfelek rendelési tételeit. A folyamat automatikusan elindul és különböző fényjelzésekkel segíti a felhasználó munkáját.

A Romstal Imex S.r.l. – bukaresti székhelyű, szaniter termékek forgalmazásával foglalkozó cég – azzal az igénnyel kereste meg a Kardex Remstart, hogy automata raktározó- és kiadórendszerek személyre szabott kialakításával lehetővé tegye a cég üzleteinek, valamint webshopjának hatékony kiszolgálását. A Kardex Remstar 3 LR35 készüléket telepített FramePick 4 Wholesale megoldással kiegészítve. A Romstal részéről Dan Fotescu, Supply Chain igazgató elégedettségét fejezte ki, miszerint a Kardex Remstar megoldásával (a 3 LR35 készülék 78 m2 alapterületen 212 m3 tárolókapacitást és 4000 doboz tárolására elegendő helyet biztosít és összesen 27 megrendelés együttes kiszedését teszi lehetővé) a kitűzött célok megvalósultak, a naponta feldolgozásra kerülő megrendelések száma megsokszorozódott.

  1. A ’Color Picking’ megoldás során a komissiózó kocsik rendelkeznek fix színkóddal. A kocsikat a rendszer egymás után szolgálja ki, készülékpáronként. A ’Color Picking’ kombinálható a ’Display LED-Navigator’ megoldással is.
  2. A ’Display LED-Navigator’ segítségével további funkciókkal egészül ki a Kardex Shuttle XP berendezése, biztosítva az automata tároló- és kiadórendszer üzemeltetőjének, hogy megfelelő időben jusson információhoz a felmerülő eseményekkel, helyzetekkel kapcsolatban. Ez hatékonyabbá, rugalmasabbá és átláthatóbbá teszi a rendelési és tárolási folyamatokat.

A rendszerek bővíthetők, testreszabhatók, a cikkben felsorolt előnyök miatt a Kardex Remstar rendszerei, megoldásai gyors – átlagosan 18 hónap alatti – megtérülést biztosítanak, a folyamatok optimalizálása tehát végül profitnövekedéshez is vezet.

Kardex Remstar