- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hogyan segít a Sandvik Coromant növelni a szakértelmet az ágazatban?

A Search Consultancy felmérései alapján a gyártási ágazatot minden területnél jobban érinti a nem elérhető szakértelem, hiszen a vállalatok 85%-a küzd szakemberhiánnyal. Olyan létesítmények igyekeznek ezt leküzdeni, mint a Sandvik Coromant Központok, ahol világszerte nyújtanak szakképzést mérnökök számára. Azonban a világjárvány miatt sokan kénytelenek voltak elhagyni a rendszeres képzést, így az ágazatnak most be kell hoznia ezt a lemaradást. Daniel Strandell, a Sandvik Coromant Központok nemzetközi vezetőjével arról beszélgettünk, hogyan segíti a Sandvik Coromant az alkalmazottak szakértelmének fejlesztését.

A Sandvik Coromant „Sandvik Coromant Központok” elnevezésű létesítményei világszerte megtalálhatók. Céljuk az ügyfelek képzése a legfontosabb fémmegmunkálási ismeretek terén, valamint a vállalat legmodernebb megmunkálási technológiáinak bemutatása. A központokban az ügyfelek előadásokon, prezentációkon és gyártási környezetben zajló bemutatókon vehetnek részt, ahol bemutatják a Sandvik Coromant termékeit és megmunkálási eljárásait. A vállalat elsőként hozott létre alkalmazásközpontokat a forgácsolószerszámok piacán, és a Sandvik Coromant Központok már Európa, Amerika és Ázsia számos pontján megtalálhatók.

Azonban a Covid-19 világjárvány miatti korlátozások okán számos gyártóüzem kénytelen volt bezárni kapuit a szélesebb közönség előtt, azaz a helyszíni látogatások megszűntek. Így az ágazatban dolgozó mérnökök 18 hónapon át nem kapták meg az elengedhetetlen képzést és oktatást. De hogyan hozzuk be a lemaradást?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Online kapcsolat

A szakértelemhiány évek óta probléma, de a pandémia sok ipari vállalatnál súlyosbította a helyzetet. A McKinsey cég által nemrégiben végzett felmérés keretében a válaszadók 58%-a jelezte, hogy vállalatuknál a munkaerőt jellemző szakértelemhiány megszüntetése a járványt követően fokozott prioritást kapott.

Az olyan létesítmények, mint a Sandvik Coromant Központok fontos szerepet játszanak abban, hogy a mérnökök olyan alapos gyakorlati képzést kapjanak, melyet a vállalatok hasznosíthatnak mindennapi működésük során. Amíg a központok nem fogadhattak látogatókat, a Sandvik Coromant a lehető legtöbb támogatást megadta ügyfelei számára. Az egyetlen lehetséges kapcsolattartási mód az online megoldás volt, így a vállalat webináriumokat, termékspecifikus képzési eseményeket és videókonferencián keresztül zajló, élő termékbemutatókat szervezett.

A virtuális események keretében zajlott például a tömör szerszámokról szóló képzés havi rendszerességű sorozata, amely 2021 januárjában indult. Az online esemény a fémforgácsolás legfontosabb területeit fedi le a fúrástól a maráson át az olyan specifikusabb területekig, mint az alumínium megmunkálása járműipari alkatrészekhez vagy a kompozit anyagok megmunkálása. A cél minden esetben a megmunkálással kapcsolatos alapvető szakértelem átadása volt azok számára, akik nem tudnak biztosítani belső képzést.

Egyértelmű, hogy a vállalatok minden eddiginél komolyabban veszik a szakemberhiányt. Sokan ruháznak be valamilyen jellegű képzésbe, melynek keretében az átképzés és továbbképzés kiemelt szerepet kap. A virtuális világ azonban csak ennyit tesz lehetővé. A vállalatok feladata – különösen a gyártás terén –, hogy élőben is összehozzák az embereket a szakértelem bővítése érdekében. És itt nem csak a jelenlegi alkalmazottakra gondolunk.

A hiány megszüntetése

A Sandvik Coromant sok ügyfele vallja, hogy elsősorban a szakemberhiány miatt áldoznak pénzt a képzésre. A Search Consultancy szakértelemhiánnyal kapcsolatos további felmérése szerint a résztvevők 40%-a véli úgy, hogy a szakemberhiány legfőbb oka a szakképzett jelentkezők hiánya.

Fontos, hogy megfelelő összeget fordítsunk a meglévő munkaerő szakértelmére, de az ágazatnak a mérnökök következő generációjával is foglalkoznia kell. Az EngineeringUK 2020-as jelentése szerint a 11–19 évesek közel 50%-a keveset vagy egyáltalán semmit nem tud a mérnökök munkájáról. Emellett a világjárvány a karrierkezdés időpontjára is hatással volt: a BAE Systems Egyesült Királyságban végzett felmérése szerint a 16–24 éves fiatalok több mint 40%-a csak a pandémia után tervez belépni a munka világába.

A jövő mérnökeinek támogatása érdekében a Sandvik Coromant iskolákkal és egyetemekkel aktívan együttműködve mutatja be a diákoknak a legfontosabb fémforgácsolási eljárásokat. A vállalat és az amerikai Rensselaer Politechnikum például közösen gyártott versenyautó-alkatrészeket egy diákversenyhez. Az együttműködés keretében a Sandvik Coromant megfelelő szerszámokat és eljárásokat javasolt a versenyautó repülőgépipari minőségű alumíniumból készülő alkatrészeihez, továbbá általános tanácsokat adott az anyagleválasztáshoz. A Sandvik Coromant több oktatási programot is biztosít, ahol a diákoknak két hétig (illetve az iskola elvégzése után fél évig) lehetőségük van a vállalatnál dolgozni.

Az online szolgáltatásokkal megállítható a szakemberhiány csökkenése, míg a Sandvik Coromant Központok valós gyártási környezetben biztosítanak a látogatóknak értékes képzést. Ha megnézzük, hogyan hatott az elmúlt 18 hónap a mérnöki szakértelemre, egyértelműen látható, hogy a szakértelemhiány tovább súlyosbodott. Ami a jövőt illeti, a kezdő és tapasztalt mérnökök számára is megfelelő tudást kell biztosítani virtuális és személyes képzés útján – ez a kulcs a szakképzett munkaerőhöz.

Sandvik Coromant

Akár ez is tetszhet