Hogyan segíti a HR szakembereket az automatizáció?

A HR szakemberek az álláspályázati folyamatok egyszerűsítése érdekében a működésükbe könnyedén integrálhatnak automatizált toborzási technológiát – ezzel egyébként a jelöltek számára is könnyebb az út az ajánlattól a munkáig.

A munkáltatók természetesen a lehető legjobb, legtökéletesebb pályázókat kívánják megszerezni hirdetések segítségével. A munkaerő gyorsabb és hatékonyabb toborzása érdekében új generációs szoftvertechnológiákat is igénybe vesznek manapság. Ezek az automatizált rendszerek megfizethető árúak, kiforrott „tudással” rendelkeznek, mindemellett pedig felhasználóbarát felülettel rendelkeznek. A technológia számos előnyt biztosít a HR szakemberek számára, például egyszerűsíthetik az unalmasabb, repetitív feladatokat, ezzel pedig nemcsak energiát, hanem rengeteg időt is megtakarítanak. A felgyorsított folyamatnak köszönhetően hamarabb munkába állhat a jelölt, rövidebb procedúrával kell számolnia a munkáltatónak és a munkavállalónak is.

Az automatizált toborzórendszer négy nagy előnnyel rendelkezik:

- Hirdetés -

  • Az automatizálási rendszer olyan adatbázist hoz létre, amelyben a megszerzett információkat könnyedén, kényelmesen és jól kezelhetően tárolhatják.
  • Az automatizált technológia bevezetésével a toborzók saját központi adatbázissal rendelkezhetnek, ahol a jelöltekkel kapcsolatos fontos dokumentumokat tárolhatják.
  • Könnyedén figyelemmel kísérhető a jelentkező aktuális állapota a felvételi folyamat különböző szakaszaiban.
  • A toborzók könnyedén kidolgozhatják a működési stratégiájukat. Fontos információkat szereznek be, és gyűjtenek, amelyek a későbbiekben hasznosíthatók a HR-trendek azonosításához, ez pedig növeli a teljes szervezeti teljesítményt.
A munkaerő sokszínűségét is növeli

Az automatizált toborzóeszközök segítséget nyújtanak különböző szakemberek felvételében, az öntudatlanul is jelenlévő elfogultság immár a múlté. A mesterséges intelligenciát alkalmazó automatizálási megoldások elfogulatlanul hoznak döntéseket, a munkaköri leírásokat precízen „betartatják”, így elkerülik annak veszélyét, hogy egy nem oda illő jelölt vegye igénybe az idejét a HR-es munkatársaknak. Különböző háttérrel rendelkező személyek jelentkezését generálja, amely a munkaerő sokszínűségét növeli a vállalatnál.

A munkaerő sokfélesége emeli a szervezet teljesítményét. Mindemellett segíti a HR-es munkatársakat abban, hogy minél gyorsabban betöltsék az álláshelyeket jelentős összegek – a jelöltek toborzására és felvételiztetésére – elköltése nélkül.

Az automatizálás a jelöltek attitűdjét is megváltoztatja

A toborzóknak nem kell hatalmas összegeket költeni és órákat foglalkozni a jelöltekkel ahhoz, hogy megfelelő eredményt érjenek el, így a jelentkezők viszonyulása is pozitívabbá válik. Könnyedén automatizálhatjuk a teljes munkaerőszerzési folyamatot már szoftveres megoldásokkal. A HR szakemberek folyamataikba integrálhatják az automatizált toborzási technológiát, ezzel egyszerűsítik az álláspályázatok elbírálásának menetét, a jelölteknek pedig kevesebb akadállyal kell szembenézniük a jelentkezés során – például rövidebb a várakozási idő. A felgyorsított folyamat persze nemcsak a munkakeresők számára jelent könnyebbséget, hanem a toborzóknak is segít csökkenteni a befektetett energiát és költségeket.

Idő- és energiamegtakarítás

Az automatizált toborzás lehetővé teszi a HR szakemberek számára, hogy növeljék a felvételi folyamat hatékonyságát, mellyel időt és energiát takarítanak meg. A munkáltató részéről a megelőző elemzések is hatékonyan felhasználhatók, mert gyorsan elérhetik a számukra kívánt célcsoportot. Ezzel a módszerrel meg lehet különböztetni azokat a potenciális jelentkezőket, akik ideálisak lehetnek a vállalat különböző állásajánlataira.

Némethi Botond, Okosipar.hu

A cikk eredetileg a NEW technology magazin 6. számában jelent meg.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet