- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hogyan találjuk meg a megfelelő használt gépet: Mire kell ügyelni a vásárláskor

A gyártótól az üzemidőig. Így kerülheti el a drága, rossz vételeket és a használt gépekkel járó kockázatokat.

A használt gépek iránti kereslet növekszik. Egyre több vállalat támaszkodik használt gépekre a saját termelése számára. Ez nemcsak fenntarthatóbb az új beszerzéseknél, hanem további előnyökkel is jár.
A használt gépek kedvező árúak, ami különösen a kisebb vagy új, korlátozott költségvetéssel rendelkező vállalatok számára jelenthet előnyt. Az ilyen gépek ráadásul azonnal és függetlenül a hosszú várakozási időktől rendelkezésre állnak, amelyek a gépgyártók jelenleg teljes rendelésállománya miatt lépnek fel. Különösen a növekvő energia- és nyersanyagköltségek időszakában lehetséges a megtakarítás a használt gépbe történő beruházással. A fizetésképtelenségi eljárások miatt pedig új és ezáltal energiahatékony berendezések is elérhetőek használtan.

De mire kell ügyelnünk használt gépek vásárlása során? Már rég elmúltak azok az idők, amikor a gépek eladása és vásárlása kizárólag saját régiónkban, közvetlen kapcsolattartással történt. A használt gépekre szakosodott olyan portálokon, mint a Surplex.com, más országok és iparágak üzemeit is hatalmas gépkínálat várja. Ennek során könnyen elveszíthetjük az áttekintést, és egy szinte végtelen választékkal találjuk szemben magunkat anélkül, hogy tudnánk, milyen tényezők játszanak döntő szerepet a használt gépek vásárlásakor.

A használt gépek vásárlásának döntő szempontjai

A használt gépek értéke felbecsülésének központi tényezőiként a gép kora, gyártója és állapota nevezhetők meg.

A használt gépek akár már hosszú évek óta is üzemelhetnek egy gyártóüzemben. A gép megvásárlása előtt tehát célszerű ellenőrizni, hogy a gép hány üzemórát futott már, és ennek alapján mennyi még a várható használati ideje. Megfelelnek ezek a feltételek az elvárásoknak és terveknek? Az üzemórák száma azonban önmagában még nem mutatja a gép állapotát. Számos olyan gép, mint például nyomdai gépek, CNC-gépek vagy építőipari és mezőgazdasági gépek még magas üzemóraszám mellett is jól használhatóak maradnak.

A második szempont, amelyet az érdeklődőknek szem előtt kell tartaniuk, az a gép gyártója. A neves gyártóknál gyakran egyszerűbb a pótalkatrészek beszerzése. Így a gépek karbantartása könnyebb és meghosszabbítható az élettartamuk. Emellett a nagynevű gyártók hírneve biztosítja, hogy ügyelnek gépeik magas minőségére. Ez sokéves használatot tesz lehetővé.

Végezetül pedig a gép állapota bír döntő jelentőséggel. Ehhez érdemes a gépet megtekinteni, illetve amennyiben lehetséges, akkor a 3D-s online megtekintést igénybe venni. Léteznek-e például olyan feltűnő használati nyomok, amelyek befolyásolhatják a gép teljesítményét? Gyakran az is döntő jelentőségű, hogy hol alkalmazták a gépet. Csarnokban állt? Netán időjárási viszontagságoknak volt kitéve a gép, egyes alkatrészei rozsdásodtak vagy sérülések láthatók rajta?

Fontos a következő alapszabály: Ha egy használt gép régebbi, azonban mindig gondosan karbantartották, akkor is magasabb értéket képvisel egy olyan újabb modellnél, amely erősen ki volt téve az időjárási hatásoknak és csak ritkán végeztek rajta karbantartást.

A használt gépek vásárlásának professzionális partnere

Aki használt gépet szeretne vásárolni, annak érdemes profikkal együttműködnie. Ez különösen akkor igaz, ha netán még bizonytalanok lennénk abban, hogy mire is kell ügyelnünk. A Surplex ipari aukciósház használt gépek értékesítésére szakosodott. Legyen szó építőiparról, fémiparról, faiparról, műanyagiparról vagy más speciális iparágról, a Surplex.com neves beszállítók kiváló minőségű használt gépeinek széles választékát kínálja. Egyeztetést követően lehetőség nyílik a gépek helyszíni megtekintésére, továbbá sok esetben előzetesen, 3D-s bejárás segítségével is meg lehet tekinteni azokat. Részletekbe menő kérdések esetén a Surplex kompetens szakértői csoportja mindig rendelkezésre áll azok megválaszolására, támogatást nyújtva a vásárlóknak az új használt gépükhöz vezető útjuk minden lépése során.

Surplex

Akár ez is tetszhet