- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hogyan védekezzünk az online csalások ellen?

A koronavírus-járvány idején még kiszolgáltatottabbá váltunk az online csalásoknak – írja a Techradar. A védelem egyszerűbb, mint gondolnánk, csupán az alább felsorolt javaslatokat kell betartani.

Jelszókezelés

Egy átlagos felhasználó több jelszót alkalmaz a különböző fiókok esetében, ehhez viszont elkerülhetetlen, hogy egy kézzel vezetett dokumentumot kezeljen. Sőt, egyes felmérések szerint több fiókhoz is felhasználjuk ugyanazt a jelszót. A jelszókezelő éppen ezért óriási segítséget tud nyújtani, ugyanis egyedi karakterekből állítja össze, illetve tárolja is azokat.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Vége a túlzott megosztásnak

Könnyen válhatunk célponttá egyes megosztások során. Az önként megadott személyes információk, valamint a „csendes” adatok, amelyek a színfalak mögött halmozódnak fel, egyszerűbbé teszik a bűnözők dolgát. Kiemelt figyelmet szenteljünk annak, hogy mit töltünk le, milyen oldalt nyitunk meg. Még közeli ismerősünk vagy barátunk is megoszthat – akaratlanul is – vírusos tartalmat.

Posztolás előtt érdemes a következő kérdéseket feltenni magunkban: „Miért szükséges ez az információ? Sértheti-e a magánéletemet, vagy veszélyeztetheti-e az identitásomat?”

Kerüljük a nyilvános hálózatokat

Nyilvános wifit csak végszükség esetén használjunk. Viszont sohasem szabad online banki alkalmazásokat futtatni, pénzügyi tranzakciókat végezni nyitott hálózaton. A legtöbb visszaélés azért történik, mert nem megfelelően használjuk eszközeinket, pedig némi odafigyeléssel elkerülhetők a kellemetlen szituációk.

Némethi Botond/NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet