- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hordható eszközökbe építhető kalcium akkumulátort fejlesztenek

Kínai kutatók olyan újratölthető kalcium akkumulátor koncepciójával álltak elő, amit szálakba szőve, hordható eszközök energiaellátására lehet felhasználni. A sanghaji Fudan Egyetem Szálas Anyagok és Eszközök Intézetének csapata kalciumot és szén nanocsöveket használt az akkumulátorhoz, amelynek élettartama lényegesen hosszabb, mint más kalcium akkumulátoroké.

A kalcium-oxigén (Ca-O2) akkumulátorok elméletileg a nátrium akkumulátorokhoz hasonlóan nagy energiakapacitást biztosíthatnak az oxigén kalcium-oxid (CaOx) vegyületekké történő redukciója révén, alacsony költséggel. Ezzel elkerülhetőek a lítiumion-akkumulátorok biztonsági kockázatai is a szövetekben, amelyek folyamatosan mozognak, így rövidzárlatoknak lennének kitéve.

Szobahőmérsékleten működő, újratölthető Ca-O2 akkumulátort korábban senki sem tudott létrehozni, mivel a CaOx/O2 kémia jellemzően inert kisülési termékeket tartalmaz, és kevés elektrolit képes befogadni mind az erősen reduktív Ca-fém anódot, mind pedig az oxigént. A kutatócsoport most egy gondosan kiválasztott ionos folyadékalapú elektrolitot használva (katódként kalcium anóddal és szén nanocsövekkel) fejlesztette ki a Ca-O2 akkumulátort, ami immáron működik, és 700 cikluson keresztül sikerült szobahőmérsékleten újratölteni. Az akkumulátor stabilnak bizonyult a levegőn, és rugalmas szálakba extrudálták, amelyeket textilakkumulátorokba szőttek a következő generációs viselhető rendszerekhez – áll a Nature-ben közölt tanulmányban.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet