Hordozható mini atomreaktorokkal bárhol lehet energiánk

Egy apró atomreaktorról akár ezer háztartást is elláthat energiával a SpaceX egy volt repüléstechnikai mérnökének új cége. Doug Bernauer dolgozott a Hyperloopon, a Boring Companyban, sőt még a Starship tankolásán is, mielőtt rájött az atomenergiában rejlő valódi lehetőségekre. 2019-ben alapította meg a Radiant Industriest, ami „olvadásálló” hordozható nukleáris generátorok építésén dolgozik. Az eszközök a bennük rejlő óriási energiatermelési potenciál ellenére egészen kis helyen, egy hajókonténerben is szállíthatók – írja az Interesting Engineering.

A világ folyamatosan keresi a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének lehetőségeit, és ez újra helyzetbe hozza az atomenergiát. De a Radiant Industries nem hagyományos létesítményekben, hanem kisebb atomreaktorokban gondolkodik. A mini erőművek a bolygó legtávolabbi pontjain is bevethetők, például katonai bázisokon, de a polgári célú felhasználásuk ugyanúgy komoly jelentőségű lehet.

A Radiant nem több, mint egy megawatt energia előállítására képes reaktorokat épít. Ezek kb. ezer háztartás energiaellátásához elegendők, köszönhetően a technológia középpontjában álló TRISO részecskéknek, a reaktorok különleges üzemanyagának. Ezek az uránból, oxigénből és szénből álló részecskék kerámia- és szénbevonattal rendelkeznek, miközben nem nagyobbak, mint egy mákszem.

- Hirdetés -

Az üzemanyag fontos jellemzője a magas olvadási hőmérséklet: az eddig elvégzett tesztek során a Radiant a TRISO részecskéket 1648 Celsius-fokos hőmérsékletig hevítette anélkül, hogy bármiféle károsodást tapasztaltak volna a reaktor szerkezetében. Pedig ez magasabb hőmérséklet, mint amit a legtöbb atomreaktor valaha is elérhet. A vállalat héliumot is használt a reaktor tervezésénél, hogy hűtőközegként működjön a passzív hőelvezetés megkönnyítése érdekében. Ez egy másik mechanizmus, amelyet a reaktor hirtelen leállása esetén az olvadás megelőzése érdekében vezettek be.

Mivel a TRISO részecskéket csak ötévente egyszer kell feltölteni, a reaktor olyan távoli helyeken is bevethető, amelyek nincsenek bekötve a hálózatba, és energiaigényük jelenleg fosszilis tüzelőanyagoktól függ. A vállalat egyelőre csak a reaktor mérnöki munkálataira összpontosít, de már dolgoznak rajta, hogy hatósági jóváhagyást kérjenek a tervekre és a technológiára.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -