Hosszú távon fenntartják a gépészmérnökképzést Szombathelyen

Egyöntetűen megerősítette a szombathelyi duális gépészmérnökképzés közép és hosszú távú fenntartásának szándékát a régió 13 nagyvállalata, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetése.

A képzésben érintett nagyvállalatok, az önkormányzat és az egyetem felsővezetése közel egy hónapos egyeztetést követően közös nyilatkozatban ismételten deklarálják, hogy kiállnak a szombathelyi gépészmérnökképzés fenntartása mellett. Az vállalatok és a városi vezetés döntöttek arról, hogy biztosítják a gépészmérnökképzés Szombathelyen történő fenntartásának anyagi és technikai feltételeit közép és hosszú távon egyaránt.

A képzésben résztvevő 13 nagyvállalat kijelentette, hogy fejlesztési terveikhez elengedhetetlen a felsőfokú műszaki képzés fenntartása Szombathelyen. Ez a régió gazdasági fejlődése szempontjából is alapvető. Biztosították az egyetem és a város felsővezetését, hogy az ehhez szükséges anyagi és szakmai hozzájárulást közép és hosszú távon továbbra is rendelkezésre bocsátják, a vállalati büdzséket ennek megfelelően tervezik meg. A 13 érintett vállalat vezetője az anyagi hozzájárulás biztosítása mellett azt is megerősítette, hogy hosszú távon évente 57 duális hallgatót fogad a gépészmérnökképzés keretében. Az önkormányzat a következő 4 évben szintén továbbra is támogatja a képzés fenntartását, ezzel is segítve a magas színvonalú felsőfokú műszaki oktatás stabilitásának megőrzését Szombathelyen.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az egyeztetések minden résztvevője egyetértett annak fontosságában is, hogy a duális rendszernek köszönhetően a szociálisan hátrányos helyzetben lévő fiatalok is egyenlő eséllyel vegyenek részt a felsőoktatásban.

A közel egy hónapos egyeztetési folyamat lezárásaként a résztvevők szerződésben is rögzítik a tett vállalásokat, amelyet hamarosan sajtónyilvános eseményen írnak alá a vállalatok, az egyetem és az önkormányzat vezetői.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A nyilatkozat aláírói
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • AMES Hungaria Kft., Aptiv Services Hungary Kft., Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft., BPW-Hungária Kft., IVY Technology Kft., MAM-Hungária Kft., Opel Szentgotthárd Kft., Roto Elzett Certa Kft., Schaeffler Savaria Kft., SCHOTT Hungary Kft., Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft., TDK Hungary Components Kft., Uniriv Kft.
  • Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • Dr. Hende Csaba, Vas megyei 1. sz. választókerület országgyűlési képviselője

Eötvös Lóránd Tudományegyetem

- Hirdetés -