Hotel Föld körüli pályán

A világűrben rengeteg, már nem használt rakétadarab kering a Föld körül, amelyek jelenleg csak szemétnek számítanak. Ezeknek az eszközöknek az újrahasznosítására a kanadai űrhajózási szállítmányozó Maritime Launch Services (MLS) és a Nanoracks kereskedelmi űrszolgáltató társaság együttműködve kíván megoldást nyújtani.

Hasznosítsd újra!

A Föld körüli pályán haladó objektumok felhasználását célzó ötletek nem újak, ám a megvalósíthatóságuk eddig kétséges volt. A mostani tervek szerint azokat a létesítményeket alakítanák át szállodákká, kutatóközpontokká vagy éppen raktárakká, amelyek rendelkeznek üzemanyaggal és kellő meghajtással.

- Hirdetés -

Biztonságos?

Az elhagyatottan keringő létesítmények emberi felhasználása – például szállodaként – egy sor biztonsági kérdést vet fel. Az átalakíthatóság valóban hasznára válhat az emberiségnek, de megéri-e a belefektetett energia?

Nemcsak a vendéglátóipar érdeklődését keltette fel ez a kezdeményezés, hanem a raktározás is rendkívül érintett lehet az ügyben. Viszont az űrben tárolt eszközök szállítmányozása, illetve biztonságban tartása szintén komoly aggályokat kelt.

Győzzük le az űrszemetet!

A világűrben egyre halmozódó szemét már szúrja a NASA szemét. Ezért az újrahasznosítás gondolatát lelkesen támogatják, hiszen az egyre növekvő számú, jelenleg használhatatlan eszköz új lehetőségeket hordoz magában.

„Ha már eleve megtalálhatók az űrben ezek az objektumok, miért nem használjuk őket valamire, miért nem hasznosítjuk újra? Ennek az ötletnek a megvalósítása hihetetlen nagy előnyt jelentene az emberiségnek, és a tudásunkat is tovább bővíthetnénk” – vélekedett az MLS elnök vezérigazgatója, Stephen Matier.

Némethi Botond, NEW technology/Futurism

- Hirdetés -

- Hirdetés -