Hulladékból készülhet az orvosi műszerek nyersanyaga

A baktériumok segítségével készülő anyag gyártási megoldásával a Nottinghami Egyetem állt elő, egy 1,5 millió eurós „SPRIN-D Challenge” együttműködés keretében. A program célja egy hulladékot vegyi anyagokká alakító, olyan hordozható létesítmény kifejlesztése, ami additív gyártású orvosi eszközök nyersanyagait állítja elő.

A SPRIN-D Challenge „Circular Biomanufacturing” egy hároméves verseny, amit egy német innovációs ügynökség indított. Több mint 50 csoport jelentkezett; ebből nyolcat választottak ki az első szakaszba, hogy olyan újszerű biofeldolgozási technikákat fejlesszen, amelyek a legjobb eséllyel járulnak hozzá a körforgásos gazdasághoz.

A nottinghamiak MATERI-8 projektje baktériumokat használ a hulladék akril molekulákká alakításához. Ezekből – más monomerekkel keverve – polimereket, azokból pedig, additív gyártással, orvosi eszközöket lehet előállítani. A csapat egy egyedi konténeres rendszer megépítését tervezi, lehetővé téve a technológia lokális felhasználását.

- Hirdetés -

„A SPRIN-D finanszírozás hihetetlenül izgalmas lépés a projekt számára, mivel lehetőséget ad arra, hogy a kutatásunkat életre hívjuk, és valódi változást érjünk el azokban az országokban, amelyeket elárasztanak a hulladékok, de nem rendelkeznek a hulladék kezeléséhez szükséges létesítményekkel” – magyarázta a SPRIN-D közleményében Sam Bryan, a Nottinghami Egyetem adjunktusa. „A következő 12 hónap létfontosságú lesz, mivel arra összpontosítunk, hogy bebizonyítsuk: az eljárás működőképes. Szeretnénk továbblépni a verseny következő szakaszába, ahol további finanszírozást kapnánk a folyamatos biogyártórendszer kifejlesztésére. Ez additív gyártási technikák segítségével lesz képes termékeket előállítani. Nagyszerű csapatunk elkötelezett amellett, hogy a hulladékból valami hasznosat csináljunk, ahelyett, hogy hagynánk a bolygó további szennyezését.”

A projekt első szakaszában a csoport arra koncentrál, hogy a baktériumokat rávegye a textíliákból, üvegházi termesztés melléktermékeiből és mikroműanyagokból származó anyagkeverékek fogyasztására.

Gábor János, NEW technology