- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Hullámhasznosítás” Skóciában

A Blue X a Mocean Energy friss innovációja: húsz méter hosszú és 38 tonnás, jelenleg Rosyth-ban ellenőrzik, majd a nyáron tengervízben is kipróbálják, a European Marine Energy Centre tesztállomásán, Billia Croo mellett.

A programba a hullámenergia-fejlesztésre specializálódott Wave Energy Scotland (WES) is beszállt: a technológia későbbi elterjedésében bízva 3,3 millió fonttal (kb. 1,4 milliárd forint) támogatta a megvalósítást. Tim Hurst igazgató szerint „jelentős mérföldkőhöz” érkezett az idestova öt éve tartó fejlesztés, amely ráadásul olyan időszakban történt, amikor végre reális esély van rá, hogy ez a fajta energiatermelés komoly piaci támogatásban részesül. A cégvezető hisz benne, hogy a hullámenergia hatékonyan kiveheti a részét az Egyesült Királyság nettó nulla emissziós törekvéseiből, és azonnal bizonyítani fog, amint megjelenik az energiamixben.

A Mocean Energyt irányító Cameron McNatt ugyanerre erősített rá: hangsúlyozta, hogy a karbonkibocsátás fokozatos felszámolásához nagyon sokféle megújuló energiaforrásra lesz szükség, és a hullámenergia termelése tökéletesen beilleszthető ebbe a sorba.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Nem a WES az egyetlen befektető: a Mocean Energy a múlt hónapban jelentett be együttműködést a szintén angliai Harbour Energyvel. Az 1,6 millió font (665 millió forint) értékű projekt keretében azt demonstrálják majd, hogy a Blue X prototípusa képes-e feltölteni egy nagy teljesítményű tenger alatti akkumulátort, illetve meghajtani egy távolról vezérelhető tengeralattjárót.

A Blue X-en jelenleg a ballasztokat ellenőrzik, és vizes próbáknak vetik alá, aztán bő egy hónap múlva vízre bocsátják, míg az utóbb írt programra a jövő év során kerülhet sor.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet