Ideiglenesen leálltak a chipgyártó üzemek Tajvanban a földrengés miatt! Mi várható a piacokon?

Az április elején, Tajvanon bekövetkezett 7,4-es erősségű földrengés sok sérültet és legalább kilenc halottat hagyott maga után, és egyelőre beláthatatlanok a gazdasági következményei. Az elmúlt negyed évszázad legsúlyosabb földmozgása azzal is együtt jár, hogy leállt a termelés a világ legnagyobb számítógépes chipgyártójának üzemeiben.

A TSMC napjaink számos vezető teljesítményű számítógépes chipjének gyártója, egyben az Nvidia, az AMD és az Apple elsődleges beszállítója – emlékeztet a Bloomberg. Az újság megjegyzi: a vállalat a földrengés következtében leállította a termelést, sőt, a veszély miatt néhány telephelyet evakuált is.

A TSMC a The Guardiannak megerősítette, hogy a dolgozói gyorsan visszatérnek a térségben található gyárakba, bár a chipek gyártásához használt, rendkívül érzékeny infrastruktúra további ellenőrzésre szorul, így biztosan egyelőre nem lehet megmondani, hogy mekkora károk keletkeztek és mikor folytatódhat a munka. Annyit tudtak csak elárulni, hogy a biztonsági rendszereik megfelelően működnek, és bár néhány gyárat ki kellett üríteni a természeti katasztrófa miatt, a személyzet minden tagja biztonságban van, és az első vizsgálatok alapján az épületeik rendben vannak. A vállalat azonban úgy döntött, hogy mára felfüggeszti a munkát az építkezéseken, és a további ellenőrzéseket követően folytatódik a munka.”

- Hirdetés -

Az ideiglenes leállás globális félvezető-ellátási láncra gyakorolt hatását egyelőre csak találgatni lehet, bár még a rövid ideig tartó leállásoknak is lehetnek tartós hatásai a piacra. A Digitimes beszámolója szerint a tajvani Hsinchu Science Park, ahol a tajvani technológiai cégek nagy része működik, nem számít nagyobb kiesésre, és azt állítja, hogy a működés a földrengés ellenére stabil maradt. A Trendforce elemző cég időközben azt is jelentette, hogy nem számít jelentős hatásra, mert eddigi információi szerint az üzemek folyamatos ellátásra képes állapotban maradtak.

Az epicentrum Tajvan keleti részének közelében volt, de a mozgást a sziget egész területén, így a nyugati országrészben lévő TSMC számos gyárának telephelye közelében is érezték. Mivel a világ félvezetőgyártásának nagy része Tajvanon zajlik, sokan figyelik aggodalommal az ellátási láncokat és azok esetleges megakadását. Éppen a túlságosan centralizált termelés – meg a Tajvant érintő kínai fenyegetések és potenciális természeti katasztrófák – miatt döntött úgy néhány nagyvállalat, hogy igyekszik távolabbra telepíteni az üzemeit. Az Intel például amerikai, izraeli és írországi létesítményeket bővít, illetve teljesen új németországi gyárat épít – hasonlóan a TSMC-hez, ami a Samsunggal egyetemben igyekszik növelni a kapacitásait az Egyesült Államokban vagy éppen Japánban is.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet