- Hirdetés -

- Hirdetés -

Idén indítják a Porsche okos présüzemét

A minden részfolyamatot egyetlen hálózatba kapcsoló gyárban a Macan II alkatrészei készülnek majd.

A németországi Szász-Anhalt tartományban lévő Halléban nyílik meg az év során a Porsche számára épülő Smart Press Shop, amelyben egy perc alatt akár negyven ajtót és nyolcvan sárvédőt is le lehet gyártani, köszönhetően a Schuler eszközrendszerének. Az ipar 4.0 elvárásainak megfelelő gyártósoron kamerákkal ellenőrzik például a megformázott karosszériaelemek éleit, és további automatikus folyamatmegfigyelést is alkalmaznak, hogy az apró eltéréseket észlelve még egészen korai szakaszban lehessen korrekciót végezni egyes munkadarabokon, így elkerülhető az újrafeldolgozás vagy a törmelék okozta többletköltség.

A gyártósoron az ún. „Visual Die Protection” kameraalapú eszközfigyelés működik – ez ellenőrzi a csatlakozások megfelelő rögzítését, észleli az idegen tárgyakat, például a lyukasztásból eredő maradványanyagokat, és azt is kontroll alatt tartja, hogy az alkatrészeket az elvártaknak megfelelően helyezték-e be, formázták meg, majd távolították el. Ha a rendszer észreveszi, hogy egy kész darab állapota valamilyen módon eltér a céltól, akkor azonnal leállítja a sajtolót, megelőzve a szerszámok károsodását.

- Hirdetés -

A rendszerben keringő olaj minőségét szintén folyamatosan ellenőrzik, és mindig a megfelelő időpontban cserélik, akkor, amikor az tényleg indokolt, így megakadályozzák a kenőanyag elöregedését, és növelik a gépek élettartamát. A folyadékok monitorozásával már a rövidtávú változások is kiszűrhetők, tehát azonnal kiderül, ha az olaj vízzel vagy idegen részecskékkel szennyeződött.

A Schuler által telepített gépsor egyébként folyamatosan frissülő digitális dokumentációt vezet, ami nagy segítség az alkalmazottaknak, hiszen nem kell sok időt tölteni egy-egy adat keresésével. A fájlok minden HMI-vel vagy más kijelzővel ellátott vezérlőállomásról, illetve a dolgozóknál lévő Smart Press Shop-mobileszközökről is elérhetők. Utóbbiak – a mind gyorsabb azonosítás érdekében – le tudják olvasni az alkatrészek egyedi DataMatrix-kódját is.

A Schuler Csoport ügyfélspecifikus megoldásokat kínál gyakorlatilag minden fémmegmunkálásra szakosodott üzem számára. A préseléshez például olyan termékportfóliót alkottak, amelynek egyszerre része az automatizálás, a szoftveres támogatás, a szerszámtelepítés, a termeléshez szükséges know-how és a szervizszolgáltatás. Ügyfelei között akadnak autógyárak és autóipari beszállítók, háztartásikészülék-gyártók és energiaipari szereplők. A cég innovatív, digitális alapú rendszerei több mint 180 országban vannak jelen, hatalmas sikerrel: az árbevételük 2019-ben 1,136 milliárd euró volt, göppingeni gyárukban és még több mint negyven országban lévő üzemeikben kb. hatezer embert foglalkoztatnak.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet