Időtállóbb robotkezet nyomtattak a svájci egyetem tudósai

Áttörést értek el erősebb és időtállóbb robotvégtag-nyomtatás terén a zürichi egyetemen – számolt be a sikertörténetről a roboticsandautomation.com.

Az 1855-ben alapított Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) Zürichet világelső felsőoktatási intézmények között jegyzik kémia, fizika, villamosmérnöki, valamint gépészmérnöki tudományok és számítástechnika területén.

Az egyetem a napokban egy új lézerszkennelési technika segítségével különböző polimerekből készült, csontokkal, szalagokkal és inakkal ellátott robotkéz nyomtatásával öregbítette jó hírét. Az említett tulajdonságok fokozott rugalmasságot biztosítanak az eszköznek, amely ezáltal tartósabb és robusztusabb lesz elődjeinél. Az említett polimerek használatát egy amerikai startup cég új technológiája biztosítja, amelynek hozadékaként a kutatók egyre többféle kiváló minőségű anyagból nyomtathatnak 3D-ben összetett, tartósabb robotokat.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Ezt a kezet nem tudtuk volna elkészíteni a 3D nyomtatásban korábban használt, gyorsan keményedő poliakrilátokkal”, magyarázza Thomas Buchner, az ETH Zürich doktorandusza. „Most lassan keményedő tiolén polimerekkel dolgozunk. Ezek rendkívül rugalmasak, hajlítás után pedig sokkal gyorsabban térnek vissza eredeti állapotukba, mint a poliakrilátok”, folytatja.

„A lágy anyagokból készült robotok, így az általunk kifejlesztett kéz is, számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos, fémből készült robotokkal szemben. Mivel puhák, kisebb eséllyel okoznak sérülést emberrel végzett közös munka során, és alkalmasabbak a törékeny, sérülékeny áruk kezelésére”, teszi hozzá az ETH Zürich robotikaprofesszora, Robert Katzschmann.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A robotkézhez használt új nyomtatási technológiát kifejlesztő Inkbit vállalat számos robotikai projekten dolgozott korábban az ETH Zürich kutatóival. Ezúttal is kéz a kézben sikerült optimalizálni a nyomtatási technológiát a lassan keményedő polimerekkel végzendő munkához.

A svájci és amerikai kutatók nemrég publikálták a technológiát és annak mintaalkalmazásait a Nature folyóiratban. Az ETH Zürichben Katzschmann csoportja azt reméli, hogy a technológia további lehetőségek feltárására, még kifinomultabb szerkezetek tervezésére és további alkalmazások kifejlesztésére nyit lehetőséget, míg az Inkbit azt tervezi, hogy az újonnan megszerzett ismereteket felhasználja ügyfeleinek biztosított 3D nyomtatási szolgáltatásában.

Vörös István, Okosipar.hu

- Hirdetés -