Így automatizáld a raktárt!

Mielőtt ész nélkül a legújabb trendekbe ölnéd a pénzt, íme az Inbound Logistics tízparancsolata az optimalizált anyagmozgatáshoz.

  1. Kezdd a hatékonyság optimalizálásával! A raktár területének, kihasználtságának és dolgozóinak optimalizálása során kiderül, hogy a vállalatod készen áll-e az automatizálásra.
  2. Ne sajnáld a pénzt képzésre és tréningre! A targoncavezetők és a technikusok továbbképzésével jobb eredményeket érhetsz el. Vannak olyan valóságszimulátorok, amelyek konkrét utasítások végrehajtásával fejlesztik a munkatársak készségeit, ráadásul nem élesben kell gyakorolniuk, így kevesebb kárt vagy fennakadást okoznak.
  3. Lean menedzsment! A lean menedzsment hosszútávú fegyelmezettséget teremt, és szisztematikusan javítja a hatékonyságot, átláthatóbbá teszi a kiadási oldalt, miközben gyökerestül irtja ki az idő- és anyagpazarló tényezőket.
  4. Gyűjts mérhető adatokat! Ha nem mérsz, nem tudsz javítani, ezért érdemes beiktatni telematikai megoldásokat, amelyek mérhető adatokat, például teljesítménykimutatásokat, karbantartás-ütemezést eredményeznek. Az adatgyűjtéssel egységesen vizsgálhatod a raktár infrastruktúráját, így kiderülnek a rejtett költségek is.
  5. Elemezz, legyen kiindulópontod! Hiába vásárolsz be a legfejlettebb eszközökből, ha nem értelmezed az általuk szolgáltatott adatokat. Ha elemzed a kapott eredményeket, és azonosítod a problémákat, akkor optimalizált raktárt hozhatsz létre: egyszerűbbé válnak a műveletek, több hely marad a termékeknek, termelékenyebbek lesznek a dolgozók.
  6. Telepíts LMS-t! Egy igazán hatékony munkaerő-gazdálkodási rendszertől (LMS) kulcsfontosságú elemzéseket kapsz a dolgozói kapacitások maximális kihasználásához. Nemcsak az elszámoltathatóságban lesz a segítségedre, hanem abban is, hogy milyen képzésekkel növelheted a produktivitást.
  7. Fenntarthatóság! Az anyagmozgatás hatékonyságát nemcsak az automatizálás és a telematika forradalmasíthatja, hanem az alternatív energiaforrások felhasználása is.
  8. Vonj be profi szolgáltatásokat! Nem vagy egyedül: vannak olyan szolgáltatók, akik professzionális megoldásokat kínálnak az automatizáláshoz. Adatelemzéseket készítenek a munkaerőről, a bekerülési költségekről és a hatékonyságról, hogy még többet hozhass ki a raktáradból.
  9. Találd meg az egyensúlyt! Nem biztos, hogy fejest kell ugrani, és teljesen automatizálni kell minden feladatot. Az emberi és a gépi autonómia megosztható, és együtt gyorsabban orvosolják a hibákat. A megosztott autonómia módszere egy 21. századi raktár szerves része: csökkenti az emberi fáradtságot, és a hozzáadott értékekre összpontosít.
  10. Készülj fel a folyamatos fejlesztésre! Attól, hogy egyszer végigjártad az optimalizálás útját, még nem dőlhetsz hátra. Elengedhetetlen, hogy nyomon kövesd az adatokat, és elemezd az ütemtervet, mert csak így érheted el a folyamatos hatékonyságot!

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet