- Hirdetés -

- Hirdetés -

Így építs okosgyárat!

A francia Lacroix üzemét 5G-vel optimalizálják

- Hirdetés -

A digitális gazdaság nem a jövő zenéje, és a világjárvány gyorsítja is a fejlődését, szemlélteti az Indsutry Week, az elektronikai alkatrészeket gyártó Lacroix Group fejlesztéseire hivatkozva. A francia gyártó a hatékonyság új szintjét keresi azzal, hogy az Orange telekommunikációs szolgáltató segítségével kitágítja az 5G nyújtotta lehetőségeket, a Montrevault-sur-Èvre-ben található okosgyárában. Az ipar 4.0 iránt elkötelezett vállalat a koronavírus utáni üzleti felépülés útját látta meg abban, hogy moduláris egységekké alakítja az épületeit.

Az Orange először is kiépített a gyárban egy 5G sebességű hálózatot, amelyhez az Ericsson 4indoor antennáit használta. Az eszközök összehangolása után létrehoztak egy virtuális hálózati magot, amely úgy biztosít kapcsolatot az Orange és a Lacroix között, hogy az adatokat közben helyben tárolják és dolgozzák fel.

Stéphane Gervais, a Lacroix stratégiai fejlesztésekért felelős ügyvezető alelnöke úgy fogalmazott, hogy lényegében egy „digitális ikertestvért” készítettek a létesítményükről és a benne zajló feladatokról. Mindez azért hasznos, mert így rugalmasan tudnak szerszámbeállításokat végezni, miközben figyelemmel kísérhetik a beszállítókat, a szállítást és a piaci előrejelzéseket is. Az igazi kihívás az adatok valós időben történő kezelése, mondta Gervais, mivel itt milliszekundumok alatt kell döntést hozni, például egy-egy gyártósor megállításáról.

A Lacroix Group egyébként közlekedéstechnikai fejlesztéseket végez: készül például piacra dobni saját közlekedési és köztéri lámpáit, amelyeket önvezető járművekhez tervez, illetve foglalkozik víz- és energiaellátást felügyelő IoT eszközökkel is. Elkötelezettek továbbá a károsanyag-kibocsátás csökkentésében; ehhez meglévő eszközeiket fejlesztik, valamint hő- és páratartalom-mérő szenzorokat telepítenek az üzemükben, hogy valós időben optimalizálják az energiafelhasználást.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet