Így oldható meg a 3D nyomtatást korlátozó méretprobléma

A 3D nyomtatás egyik frusztráló korlátja, hogy a nyomtatott tárgyaknak kisebbeknek kell lenniük a nyomtatónál. A nagyméretű gépek nem praktikusak, mivel túl sok helyet foglalnak, és a velük végzett nyomtatás is túl sok időt igényel. Úgy tűnik azonban, hogy az ACS Applied Materials and Interfaces által megjelentetett új anyagnak köszönhetően megoldódik a probléma. Ez az anyag azért hasznos, mert a belőle készült kisméretű tárgyak utólagos hőkezeléssel megnövelhetők. Ez a habállagú anyag alkalmazható az építészetben, az aviatikában és az orvostudományban is.

 A 3D nyomtatás egyik típusa a sztereolitográfia, mellyel úgy hozhatók létre különböző tárgyak, hogy fényérzékeny gyantát rétegeznek egymásra, majd a polimert fénysugárzással megkeményítik a kívánt alakúra. Nagy tárgyakat speciális sztereolitográfiai gépekkel is elő lehet állítani, de általában kisebb 3D-s nyomtatott alkatrészek egymáshoz rögzítésével készülnek. David Wirth, Jonathan Pokorski és a San Diego-i Kaliforniai Egyetem munkatársai egy olyan, hőre táguló gyantát fejlesztettek ki, amelyet nagy tárgyak nyomtatásához lehet használni olcsó, kereskedelemben kapható 3D-nyomtatóval.

A kutatók sokféle gyantakészítményt kipróbáltak, mire a kívánt eredményt elérték. Abból az anyagból, amely végül megfelelőnek bizonyult, egy üreges, rácsos gömböt nyomtattak 3D-ben. Majd a gömböt kemencében hevítették, és ennek során a gyanta illékony alkotóelemei gáz halmazállapotúvá válva elhagyták a szilárd testet. A folyamat végén egy porózus, a polisztirolhabhoz hasonló anyag jött létre, amelynek a térfogata akár 40-szer nagyobb is lehet, mint az eredeti nyomtatott tárgyé. Ezzel a módszerrel aztán a kutatócsoport sok más formát is nyomtatott 3D-ben, köztük egy hajót, amely a kibővített méreténél körülbelül hússzor súlyosabb eredetileg, és egy szélturbinát. Noha az új anyag nem olyan erős, mint a polisztirolhab, egyes esetekben felhasználható béleléshez, repülőgépek építéséhez, felhajtóerő-segédeszközökhöz vagy akár kibővíthető élőhelyekhez az űrhajósok számára – állítják a kutatók.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hegyi Heni/NEW technology magazin

- Hirdetés -