Íme, a világ első újrahasznosított műanyagból készült biciklije!

Az igus kerékpárját kifejezetten városi közlekedésre szánják, de nemcsak termékként egyedülálló, hanem azért is, mert magát a koncepciót, valamint az alkatrészeket elérhetővé teszik más gyártók számára.

A kerékpárt a Hannover Messe világkiállításán mutatták be – vette észre a The Engineer. A portál szerint az ignus:bike újrahasznosított bicikliben az az igazán különleges, hogy egyszer használatosnak minősített műanyagok hulladékából készítették. Plasztik a váz, a lánc, még a csapágyak is, szóval nagyon erőteljes demonstrációja ez annak, hogy mi mindent lehetne kezdeni a világszerte szemétlerakókban landoló hulladékkal.

A műanyag értékes erőforrássá fog válni – jósolja Frank Blase, az igus vezérigazgatója, aki egy nyaralás után állt elő az újrahasznosítható anyagokból készülő bicikli ötletével. Történt ugyanis, hogy a vakációja helyszínén elcsevegett egy kerékpárkölcsönző alkalmazottjaival, akik közölték, hogy a homok, a szél, a sós pára kb. három hónap alatt kivégzi az eszközeiket, így folyamatosan cserélni kell őket.

- Hirdetés -

„Mivel az igus:bike minden egyes alkatrésze műanyagból készül, nincs olyan része, ami rozsdásodhatna – még a fogaskerekek is plasztikból vannak, ami sokáig teljesen elképzelhetetlen volt” – vázolta a cégvezető. A gyártó azt állítja, hogy könnyű, hagyományos értelemben kenésmentes, mindeközben nagy teljesítményű műanyagokkal dolgoznak ki mindent – a golyóscsapágyaktól a fékkarokon át a pedálokig. Szilárd kenőanyag persze megjelenik a szerkezetben, de csak átvitt értelemben, hiszen a működést alacsony súrlódású, száraz felületek garantálják.

Az igus nyolctagú fejlesztőcsapattal tervezi megvalósítani a sorozatgyártást. Egyikük az MTRL holland startup, ami kifejezetten hulladéklerakók közelében szeretne gyártóegységeket kialakítani, így az egy helyen fellelhető legtöbb nyersanyag állna rendelkezésre, amikor megkezdődik a munka. A leleményes megoldásokkal készülő kerékpárból gyermek és felnőtt változatok egyaránt készülni fognak, de tervbe vették egy e-bike koncepcióját is.

Attól, hogy hulladékból készül, még nem lesz olcsó: az újrahasznosított plasztik igus 1.400, míg a szűz műanyagól gyártott termék 1.200 euróba (470-550 ezer forintba) fog kerülni. Szó se róla, a borsos árért cserébe nyíltan megosztják eredményeiket más kerékpárgyártókkal is, hogy a jövőben mind jobb technológiával készüljenek az újrahasznosított eszközök.

Gábor János, Okosipar.hu