- Hirdetés -

- Hirdetés -

Innováció a szélerőművek területén

Az edinburghi ACT Blade által kifejlesztett új technológia magában foglalja a szélturbina-lapátokhoz hagyományosan használt nehezebb üvegszálnak könnyebb kompozit szerkezettel való felváltását, amelyet vitorlaszerű textilbe csomagolnak.

Az Innovate UK által finanszírozott és az ACT Blade által vezetett projekt keretein belül a kutatók szuperkönnyű turbinalapát kifejlesztésén dolgoznak, melynek köszönhetően akár 9%-kal is növekedhet az energiatermelés.

Az új szélturbinalapát fejlesztői azt állítják, hogy a könnyebb anyagszerkezetnek köszönhetően a lapátok hossza akár 10%-kal is növelhető, ennek következtében több energia termelhető, mint a hagyományos társaival. A technológia különösen a tengeri szélerőműipar számára lehet hasznos, elősegítve a vízi szélerőművek gazdaságosabbá tételét és könnyebb felhasználhatóságát.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Iain Bomphray, a skóciai Könnyűipari Gyártó Központ (Lightweight Manufacturing Centre – LMC) igazgatója az Engineernek a következőket nyilatkozta: „Ez az első ilyen jellegű fejlesztés a világon. Az ACT Blade teljesen új típusú, kompozit anyagból és textilhéjból készült lapátot tervezett, amely jelentős költség- és fenntarthatósági előnyökkel jár. A gyártási költségek 30 százalékkal alacsonyabbak, mint a hagyományos lapátoknál, és nem igényelnek utómunkát vagy festést, ami időigényes és szennyező folyamat. A lapátok ráadásul részben újrahasznosíthatóak.”

Dr. Sabrina Malpede, az ACT Blade vezérigazgatója hozzátette: „Ez az ultrakönnyű lapát teljesen átformálhatja a megújuló energiaforrások ágazatát, lehetővé téve a jelentős költségmegtakarítást és fokozott szélenergia-termelést. Az LMC-vel való együttműködés során kihasználjuk az általuk tervezett anyag képességeit, és átvesszük az ACT Blade koncepcióját a tervezéstől a gyártásig. Jelenleg azt teszteljük, hogyan teljesít a szerkezet valós környezetben. ”

A könnyű súly nemcsak a szélerőművek esetében előny, így az anyagot más termékek vagy alkatrészek könnyebbé tételére is használhatják majd a jövőben, ami a költségek, az energiafelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez vezethet. Már jelenleg is számos ágazatban érdeklődnek a vállalatok a különböző könnyű súlyú helyettesítő anyagok iránt, az űrkutatástól és az autóipartól kezdve a biztonságtechnikán át a megújuló energiáig.

„A szélenergia természetes energiaforrás, de még ez a tiszta energiaforrás is fenntarthatóbbá tehető, csökkentve az alkatrészek gyártásával és szállításával járó ökológiai lábnyomot, és hatékonyabbá téve az energia felhasználását” – mondta Bomphray.

Hegyi Heni, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet