Innováció az olajszűrésben a fémmegmunkálás növekedéséért

A Transor szűrőrendszerbe történő befektetéssel az Advanced Tooling Inc. képes volt azonnal javítani a ciklusidőket és egységes vágási környezetet teremteni.

Tom Pankratz 1996-ban alapította az Advanced Tooling Inc. (ATI) társaságot. A korszerű forgácsolási megoldások gyártásának elképzelésével az ATI gyorsan túlnőtt a kezdeti garázsvállalkozáson, 2007-re pedig már egy új, 1850 négyzetméteres üzletbe költözött, amely lehetővé teszi a társaság számára, hogy kiszolgálja azóta rendkívüli mértékben megnövekedett ügyfélkörét.

A vállalat kezdetben a nagyobb szerszámokra összpontosított, de az ügyfelek igénye arra késztette, hogy kibővítse kínálatát a mikro-szerszámok termékkörére is. A társaság most már számos szerszámot gyárt, kezdve az 1,25 hüvelykestől a 0,625 hüvelykes szilárd keményfém végmaróig és a 0,015 hüvelykes négyhornyos gömbig. Az ATI új üzletét úgy alakították ki, hogy a szerszámok sokféle változatának gyártását maximális hatékonysággal kezelje.

- Hirdetés -

A puzzle hiányzó darabja

Az ATI megnyitása előtti kutatás során Pankratz rájött, ahhoz, hogy versenyelőnyt szerezzen az iparban, át kell néznie a ’forgácsolás puzzle-jének’ összes darabját, „nemcsak a szerszámgépeket és a köszörűkorongokat, hanem az olajtípusokat, a szűrés folyamatát és a hőmérséklet-szabályozás módjait is” – mondta el a Modern Machine Shop szakmai oldalnak. A vállalat növekedésével a keményfém kiszűrése egyre nagyobb problémát okozott.

„Alacsony hatékonyságú és rendkívül munkaigényes volt a régi rendszerek tisztítása. Tudtam, hogy a jó minőségű szerszám megtisztításához tisztább olajra van szükségünk, hogy az olaj hűtése rendkívül fontos ahhoz, hogy a keményfém ne melegedjen fel, éles maradjon a vágóél, és minimalizáljuk a repedéseket” – tette hozzá.

Pankratz hamar rájött, hogy a Transor szabadalmaztatott One Micron szűrőrendszere (OMF) nagy előnyt jelent a problémamegoldásban, mivel azonnali hatással van a ciklusidőkre. Minél több szennyeződés kerül ugyanis az olajba, annál inkább felhalmozódik a kerekeken, eltömíti a gyémántfejet, koptatja azt, és hőt termel. A Transor használatával a tiszta olaj kiküszöböli a kereken lévő hulladék felhalmozódását, ezenkívül a hőmérséklet-szabályozott olaj egységes vágási környezetet teremt. Kis szerszámoknál ez 10-20%-kal, nagy szerszámoknál 20-30%-kal rövidebb ciklusidőt jelenthet. A tiszta, szennyeződésmentes olaj elengedhetetlen az éles vágószerszám előállításához.

A Transor V sorozat

A Transor moduláris V sorozatát kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy a vállalat növekedésével összhangban bővíthető legyen. A V sorozat szíve a szűrőmodul, amely három szűrőedényből, szivattyúból és a három szerszámgép-támogató vízvezetékből áll. Ezenkívül további szűrőmodulok is hozzáadhatók, mivel az új szerszámgépek online elérhetők. A V sorozat hűtőközeg-rendszerrel és automata iszapkezelő berendezéssel is rendelkezik a törmelékiszap egyszerű kezelése céljából, mely jelenthet újrahasznosítást vagy ártalmatlanítást is.

Az iszapot az ártalmatlanítás során korábban automatikusan szűrőzsákba ürítették, ez jobb módszer, mint a kupolapatronok vagy papírtekercsek tisztítását igénylő folyamatok. Az ATI nyolc éve használja a Transor V rendszert, és így nincs szükség többé a zsákok megtisztítására a kisebb rendszerekben, mivel a V sorozatú szállítószalag az iszapot automatikusan egy 55 gallonos dobba helyezi. „Ha ez megtelt, egy üreset rakunk a helyére, és máris megtisztítottuk a rendszert” – mondja Pankratz.

Az automatikus tisztítással rendelkező, centralizált V sorozat további előnye, hogy lehetővé teszi a keményfém egyszerű és jövedelmező visszanyerését. „Jelenleg évente 8000–10 000 font iszapot állítunk elő, és 15 perc alatt befejezzük a hordó cseréjét” – mondja Pankratz.

Az OMF sok előnyével – a hőmérséklet-szabályozással, a javított ciklusidővel, a kevesebb karbantartással és a keményfém-regenerálással – a Transor rendszere nagyban hozzájárul a vállalat sikeréhez.

Hegyi Heni, Okosipar.hu