Innováció és automatizálás: íme, az év 5 legfontosabb robottrendje!

Az International Federation of Robotics arra mutat rá, hogy az aktív robotok állománya világszerte új rekordot döntött, és mára 3,9 millióra becsülik számukat. A felfokozott keresletet megannyi izgalmas technológiai újítás hajtja – ezeket szemlézzük az IFR írása nyomán.

1: Önfejlesztő és teljesítményelemző mesterséges intelligencia

Szinte kézzel tapintható a mesterséges intelligencia térhódítása a (MI) robotika és automatizálás területein. A generatív MI arra specializálódott, hogy képessé váljon önmagát tanulás útján fejleszteni, és többek között olyan eszközökkel vált népszerűvé, mint a ChatGPT. A robotgyártók olyan generatív MI-alapú interfészeket fejlesztenek, amelyeket kód helyett akár természetes nyelvvel is programozhatunk, azaz a dolgozói körben szükségtelenné válik a speciális programnyelv ismerete.

- Hirdetés -

A prediktív mesterséges intelligencia abban nyújt segítséget, hogy a robot teljesítményadatok vizsgálatával képes elemezni egy berendezés állapotát, idejekorán előrevetítve annak meghibásodási, karbantartási eshetőségét.

2: A kobotok térhódítása

Az ember-robot együttműködésen alapuló kooperatív robotok (kobotok) a robotika területének jelentős szegmensét tudhatják magukénak. A különböző érzékelőberendezések feltartóztathatatlan fejlődése lehetőséget teremt arra, hogy ezek a robotok egyfelől valós időben reagáljanak környezetük változásaira, másfelől garantálják a velük együtt dolgozó emberek biztonságát. A kobotok nemcsak tehermentesítik emberi „munkatársaikat” a jelentős fizikai erőfeszítést igénylő feladatok elvégzése alól, rájuk bízhatók a veszélyes környezetben végzendő munkafolyamatok, a gyártók által kínált kollaboratív alkalmazások köre éppen ezért folyamatosan bővül.

3: Mobil manipulátorok: alternatíva a szakképzettmunkaerő hiányának kezelésére?

A mobil manipulátorok (MoMa) automatizálják az autóipar, a logisztika vagy a repülőgépipar területén az anyagmozgatási feladatokat. A MoMák ötvözik a mozgékonyságot és a manipulátorkarok ügyességét. Ez teszi lehetővé számukra, hogy összetett környezetekben is precízen mozgassanak tárgyakat. Ezek az érzékelőkkel és kamerákkal felszerelt robotok gépek ellenőrzésére és karbantartására is alkalmasak. Mivel a MoMák és a humán munkaerő egymást jól kiegészítő felek, várhatóan a szakképzett munkaerő hiánya növelni fogja a keresletet irántuk.

4: Fizikai optimalizálás digitális ikerrel

Egyre elterjedtebb alternatívaként jelenik meg fizikai rendszerek teljesítményének optimalizálására a digitálisiker-technológia, ami a szóban forgó rendszer virtuális mását jelenti. A digitális ikrek valós működési adatok segítségével szimulációkat futtathatnak, azaz képesek várható eredmények és események prognosztizálására. Mivel az iker pusztán számítógépes modellként létezik, akár biztonsági következmények nélkül stressz-tesztelhető és módosítható, vagyis kísérletezhetünk rajta, mielőtt magához a fizikai eszközhöz hozzányúlnának. Ebből fakadóan költségmegtakarító hatása is vitathatatlan.

5: A humanoid robotok

Ezeket a két karral és két lábbal rendelkező robotokat kifejezetten úgy tervezték, hogy feladatok széles skáláját tudják végrehajtani eltérő körülmények között, vagyis könnyen integrálhatók például raktári folyamatokba. A kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztérium nemrégiben ismertette, hogy 2025-ben elindítanák a humanoidok tömeges gyártását, tömeges piaci bevezetésük azonban összetett kihívást jelent.

„Ez az öt automatizálási trend azt mutatja, hogy a robotika egy multidiszciplináris terület, ahol a technológiák konvergálnak, hogy intelligens megoldásokkal szolgáljanak a feladatok széles körére”, mondta Marina Bill, a Nemzetközi Robotikai Szövetség elnöke. „Ezek a folyamatok továbbra is alakítják az ipari és a szolgáltató robotika egymáshoz egyre közelítő ágazatát.”

Vörös István, NEW techonolgy