Integrált rendszereket építünk

Megkülönböztető ismertetőjegyünk, hogy igény esetén faltól-falig megoldást szállítunk, legyen szó vállalatirányítási rendszerről (ERP), gyártástámogatásról (MES), termék életciklus kezelésről (PLM) vagy a termékfejlesztést támogató informatikai eszközökről (CAD/CAM/CAE), esetleg IT biztonsági megoldásokról. Azonban nem csupán szoftvert és hardvert szállítunk, testre szabást végzünk vagy szoftvert fejlesztünk, hanem egy már létező, heterogén informatikai vagy gyártási környezetbe illesztjük az új eszközöket. Ennek a folyamatnak a során soha nem feledkezünk meg arról, hogy az újonnan kialakított folyamatok, illetve az ezeket támogató rendszerek beépüljenek a mindennapi tevékenységbe és a vállalati működési rendszer részét képezzék. Ez a szemlélet képezi az alapját az informatikai projektek sikeres, határidőn és a tervezett költséghatáron belüli megoldásának, valamint az elégedett felhasználói kör generálásának. Szerteágazó iparágakban szereztünk már bevezetési tapasztalatokat, így határozottan kijelenthetjük, az S&T integrált rendszereket épít.

Inverz globalizációnak lehetünk éppen szemtanúi. A gyártók korábban kihelyezték a gyártókapacitásaikat oda, ahol olcsóbban tudnak termelni, de ez a folyamat most megfordulni látszik. Ennek az új trendnek pedig Magyarország is a nyertese lehet, akkor, ha megfelelő időben, megfelelő lendülettel végigvisszük azt az ipari digitalizációs programot, amelyet a vállalati fejlesztéseken túl a kormányzati törekvések is erősen támogatnak.

Az Ipar 4.0 néhány kulcsterülete

- Hirdetés -

Az Ipar 4.0-nak több olyan területe is van, amely már korábban is létezett, de most újabb lendületet kapott és nagyon megerősödött. Ide tartozik a Model-Based Definition, a robot és ergonómia szimuláció, a topológiai optimalizáció és az additív gyártás. Ezeken túl egyre erősebb azoknak a technológiáknak a térnyerése, amelyek valós idejű adatelemzésen alapuló döntésekről szólnak. Legyen szó akár gépkarbantartásról, szervizelésről, gyártásról, vagy éppen termék fejlesztésről, ezek a technológiák egyaránt alkalmazhatóak. Ide tartozik például az Internet of Things – a „dolgok internete” -, vagy éppen a gyártás-monitorozás és -irányítás.

Model-Based Definition

Nem tesz más, mint egy ezeréves mérnöki hagyományt változtat meg. Míg napjainkig a kétdimenziós rajz jelentette a mérnöki produktum végét, addig az új technológia lehetővé teszi, hogy háromdimenziós termékdefinícióval dolgozzunk. A termékfejlesztő elkészíti a 3D-s modellt, abból készít szimulációt és azt gyártásba adja. Mivel nincs már a két dimenzióban – a rajzzal – dolgunk igen jelentős időmegtakarítás érhető el.

Robotok és munkafolyamatok szimulációja

Előtérbe kerül a komplex gyártási és intra-logisztikai folyamatok tervezése, szimulációja és az értékáram optimalizálása. Az ergonómiai szimuláció segítségével olyan vizsgálatokat végezhetünk el, amelyek szükségesek ahhoz, hogy vigyázzunk a munkaerő egészségére és maximalizáljuk a teljesítményt.

Topológiai optimalizálás

A tömegcsökkentés kulcsfontosságú a járműiparban, a topológiai optimalizálás ebben nyújthat nagy segítséget. A technológia hozzájárulhat ahhoz is, hogy az anyagkihasználás tökéletes legyen. De nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy a segítségével jobb műszaki paraméterek mellett akár egészen újszerű formák megalkotására is lehetőség van.

Additív gyártás

Az additív gyártás segítségével olyan alkatrészeket tudunk elkészíteni, amilyeneket korábban nem tudtunk, ez egyben azt is jelenti, hogy új ötleteket valósíthatunk meg a technológia segítségével. Például parametrikus rács építőelemekkel kiválthatjuk a tömör térrészeket, amelyek hatalmas tömegcsökkentését eredményeznek.

S&T

- Hirdetés -

- Hirdetés -