- Hirdetés -

- Hirdetés -

Intelligens hulladékgyűjtés a köbön

Egy lettországi cég, a WinGo Deposit elindította a világ első olyan hulladék-újrahasznosító rendszerét, amely mesterséges intelligenciát, gépi látást és neurális hálózati technológiákat alkalmaz annak érdekében, hogy a csomagolások minden típusát felismerjék és kiválogassák – írja cikkében a packagingnews.co.uk. A fejlesztés a szelektívhulladék-lerakatok munkáját segíti.

A rendszer által vizsgált tárgyak közt szerepelnek a PET palackok, kannák, üvegek, Tetra Pak csomagolóanyagok, az elemek és még sorolhatnánk. A fejlesztés még akkor is felismeri az objektumokat, ha azok lapítottak, sérültek vagy esetleg sérült címkével rendelkeznek.

A technológia révén jelentősen javul az automatikus újrahasznosítás szerepe, ami eddig csak sértetlen termékeket ismert fel, és tudott elfogadni. Ez jelentősen csökkentette a befogadható hulladék mennyiségét, mivel a legtöbb használt termék már a kidobása előtt módosult, azaz kilapult, megrepedt, vagy valamilyen más formában sérült.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ha világszerte bevezetik a frissen fejlesztett rendszert, akkor – a WinGo Deposit szerint – lehetőség nyílik az újrahasznosítás mértéke jelentősen növekedhet. Mivel a módszer több hulladékot ismer fel, bővült a lista, ezért a körforgásos gazdaság elve sokkal inkább érvényesülni tud.

„Termékünket a végfelhasználók igényeit figyelembe véve fejlesztettük ki. Úgy gondoljuk, hogy a különböző technológiákat a fogyasztói szokások alapján kell kifejleszteni. Ez ellentétes a korábbi állásponttal, amely arra próbálta ösztönözni az embereket, hogy ők változtassanak a szokásaikon az adott termék újrahasznosítása érdekében. Szerintünk akkor van esély arra, hogy a nagyközönség elfogadja törekvéseinket, ha minél szélesebb körnek tesszük még kényelmesebbé és fenntarthatóbbá a környezetet” – mondta Vismands Menjoks, a WinGo Deposit alapítója.

A vállalkozás összefogott különböző környezetvédelmi szervezetekkel is, valamint folyamatosan konzultál technológiai és informatikai szakértőkkel, illetve politikusokkal annak érdekében, hogy ösztönözze a nemzetek döntéshozóit a hulladékkezelés digitális megoldásainak, innovációinak elfogadására. Jelenleg az Egyesült Királyságban székelő Hulladékgazdálkodási Minisztérium és a litván kezdeményezésű Nulles Depozīts támogatja az intelligens hulladékgazdálkodást.

A WinGo Deposit technológiai előnyeit négy pontban lehet összefoglalni, melyek a következők:
  1. Sokféle hulladékot képesek újrahasznosítani, annak ellenére, hogy többnyire sérült a kidobott termékek csomagolása.
  2. A könnyű használat biztosítja, hogy az emberek még inkább elköteleződjenek az újrahasznosítás mellett.
  3. A rendszer betartja a hulladékmentes elveket, azaz nem használnak papír alapú nyugtát, számlát stb.
  4. Az egyéni felhasználhatóság csökkenti a hulladékkal való visszaéléseket.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet