- Hirdetés -

- Hirdetés -

Intelligens rendszer termeszti a városi növényeket

A városok egyre forróbbakká válnak, ezt évről évre tapasztalhatjuk. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség szerint egy 1 millió lakosú város levegőjének évi átlagos hőmérséklete 1-3 °C-kal melegebb lehet, mint a környező területeké. Emellett a NASA Landsat műholdjának adataiból kimutatták a sűrű növényzet és a hűvös hőmérséklet, valamint a ritkás növényzet és a magas hőmérséklet közötti összefüggést – írja összefoglalójában a Springwise.

A korai fázisban lévő BioShade izraeli startup cég azon dolgozik, hogy ezeket az információkat a gyakorlatban is hasznosíthassa. Olyan technológiát fejlesztett ki, amely napenergiával működő, víztakarékos, intelligens rendszerrel termeszti az árnyékot adó növényeket a városi területeken. A rendszer teljesen automatizált, alacsony karbantartási igényű és moduláris, így különböző árnyékos mikrokörnyezetek létrehozására használható.

Az intelligens hidrokultúrás rendszer könnyen testre szabható bármilyen növényfajta számára, és más árnyékoló elemekkel is összekapcsolható. A BioShade azt állítja, hogy a rendszer segítségével termesztett növények a szokásosnál kétszer gyorsabban nőnek, és a talajból történő öntözéshez képest 80 százalékos vízmegtakarítás érhető el vele. A legtöbb kártevő kiküszöbölésével a rendszer magasabb túlélési arányt eredményez a növények számára.

A vállalat azt is állítja, hogy rendszerei „árnyékos mikroklímát teremtenek, amely 11°C-kal csökkenti a fiziológiai hőstresszt”. Hozzáteszik, hogy „a BioShade tetőkön való elhelyezésével a felső szint léghűtési költségeinek akár 80 százalékát is megtakaríthatjuk”.

A BioShade még a fejlesztés korai fázisában van. A vállalat tavaly zárta le a Cactus Capital által vezetett magvető finanszírozási kört, és a projekt jelenleg béta-tesztelés alatt áll.

A BioShade számos más startuphoz csatlakozik, amelyek azon dolgoznak, hogy több zöldet vigyenek a városi környezetbe.

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet