Interferenciával zavarják a polgári repülőket Kelet-Európában

A légi közlekedés rendjére komoly hatással vannak azok az oroszországi zavaróberendezések, amelyek 2020 óta kb. 1600 repülőgép működésére voltak negatív hatással. A Balti-tenger felett történt incidensek, bár bizonyítottan nem okoztak légi katasztrófát, életveszélyesek – számol be a Newsweek.

A lap szerint az orosz zavaróberendezések súlyos problémákat okoznak: olyan GPS- és rádiójelzéseket bocsátanak ki, amelyek megzavarhatják a repülőgépek navigációs rendszereit, így a jelzések kibocsátói a legrosszabbat kockáztatják. A pilóták elveszíthetik az irányítást a polgári repülőgépek felett, ami ütközésekhez, kényszerleszállásokhoz, balesetekhez vezethet. Az érintett területek térképe:

- Hirdetés -

A NATO aggodalmát fejezte ki a zavaró adások miatt, amelyeket a tagállamai és például kelet-európai gépek igazoltak vissza – egytől egyig a Balti-tenger közeléből. A katonai szövetség lépéseket fontolgat az orosz zavaró adásokkal szemben, amire saját technológiákat fejleszt, sőt, fokozza a pilóták felkészítését a speciális veszélyhelyzetre. Ezt a lépést különösen indokolttá teszi a zavarók alkalmazásának növekvő trendje, amit a NATO Ukrajna lerohanása óta figyelt meg a baltikumi térségben. A jelenség riadalmat keltett a nyugati kormányok, közlekedési hatóságok és hadseregek körében. A litván védelmi minisztérium szóvivője szerint például szövetséges tisztviselők arra figyelmeztették a hivatalát, hogy az orosz gyakorlat továbbra is negatív hatással lesz a polgári légi közlekedésére.

A tudósítás hangsúlyozza: az orosz zavarók használata a nemzetközi jog súlyos megsértésének minősül, ezért a NATO felszólítja Oroszországot, hogy hagyja abba azok alkalmazását, és tartsa tiszteletben a légtér biztonságát.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet