Interjú: Ipari digitalizációs megoldások a Vonalkód Rendszerház gyakorlatában

Szlovicsák Béla, a Vonalkód Rendszerház Kft. ügyvezető igazgatója

A Vonalkód Rendszerház tevékenysége immár összeforrt az automatikus azonosításon alapuló megoldásokkal. Portfóliójuk raktári adatgyűjtés, gyártáskövetés, logisztikai megoldás vagy tárgyi eszköz leltározás területéhez kapcsolódik. Számos iparágban – az autóipartól kezdve az egészségügyig – bizonyították már szakértelmüket. Az egyedi megoldások előnyeiről beszélgettünk Szlovicsák Bélával, a Vonalkód Rendszerház Kft. ügyvezető igazgatójával.

tavalyi évben a LOG4.0 Pro iRIS termékcsaládról beszéltünk, amely ipar 4.0 technológiák – Low Energy Wireless RF, RTLS, mobil szenzorok, DPM, Pick-by-Light, RFID – integrálására nyújt lehetőséget.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

2020 decemberében lezárult a kutatás-fejlesztési projektünk, amely egy komplex, több modulból felépülő, számos funkcióval ellátott termeléslogisztikai rendszer. Az innovációnkkal az ipari digitalizációs megoldásaink bővítését céloztuk meg, ezáltal a gyártóvállalatok, illetve a logisztika számára hatékony működést biztosíthatunk.

Az ipari gyártás, logisztika és raktározás területére kínáljátok ezt a megoldást. Jellemzően viszont testre szabott koncepciókkal álltok elő.

A kutatás-fejlesztési projektünket követően arra helyeztük a hangsúlyt, hogy a rendszerünket ipari környezetbe helyezzük. Az intralogisztika területén alkalmazhatók a megoldásaink, az anyagmozgatástól kezdve a raktározásig biztosítjuk fejlesztéseinket. Egyedi rendszerek tervezését és kivitelezését céloztuk meg, amelyek magukba foglalják a vállalatirányítást, a gyártási vagy logisztikai folyamatokat. Az adatok rendkívül fontos tényezők a műveletek során, ezek gyűjtését és követését, valamint továbbítását is elvégzi a rendszer. A fejlesztések egyedi igények szerint zajlanak, a teljes szisztéma 20-30 százalékát teszi ki a meglévő alapkészlet. Úgy gondoljuk, hogy ez a rugalmasság adja meg a vállalatoknak a megfelelő hatékonyságot.

A testre szabott megoldásokkal érhető el az igazán produktív működés. A Vonalkód Rendszerház a meglévő alapokra felépítve is képes egyedi struktúrát biztosítani a vállalkozások számára?

A fő célunk az, hogy elősegítsük a vállalatok működését a rendszereink által. Akár kisebb üzletek részére is képesek vagyunk egyedi megoldást nyújtani. Minden esetben leülünk a partnerünkkel megbeszélni, hogy milyen rendszerben gondolkoznak. Ezt követően a helyszínen feltárjuk a folyamatokat – lehet gyártósor, raktár vagy bármi, ahol korszerűsítést kívánnak alkalmazni –, és azokhoz igazítjuk a koncepciónkat. Majd elkészül a feladatterv, amely az igényeiket tükrözi, és a fejlesztőcsapat által megvalósítható. Ez egy hosszadalmas és kihívásokkal teli szakasz, ami az adott folyamathoz illeszkedik.

Milyen megkereséseket tudnál említeni az elmúlt időszakban, amelyek megfelelő szakmai kihívással bírtak?

Többek között egy gyorsfagyasztott termékek tárolásával foglalkozó vállalat keresett meg minket, ahol hűtés mellett kellett a raktározási megoldásokat alkalmazni. Ebben az esetben szélsőséges környezeti körülmények figyelembevételével dolgoztunk. A feladatunk anyagkövetéssel volt kapcsolatos, többek között a különböző áruk beérkezésétől kezdve azok megfelelő elhelyezéséig. Ez utóbbi esetében oda kellett figyelni, hogy a nagyobb tömeggel rendelkező termékek ne kerüljenek olyan csomagolással rendelkező készítményekre, amelyekben kárt tehetnek. Ez a projekt azért jó példa, mert megmutatja, hogy milyen speciális adottságokat szükséges figyelembe venni a műveletek során, ahhoz, hogy képesek legyünk testre szabott megoldást nyújtani a partnereink számára.

A másik projekt, amely kiemelhető, egy magyar élelmiszeripari vállalathoz kapcsolódik. Zöldmezős beruházásként építenek gyárat, amelybe a Vonalkód Rendszerház biztosítja a termeléskövető rendszert. Az üzemben rengeteg alapanyag mozog, illetve ezek raktározását is helyben oldják meg. Egészen komplex, számos részfeladatból álló struktúrára alkottuk meg a megoldásunkat.

Ezek kiváló példák arra, hogy milyen speciális területeken lehetséges bevezetni automatizált rendszereket. Viszont rengeteg adat begyűjtéséről és feldolgozásáról van szó ilyen esetekben.

Azt tapasztalom a vállalatoknál, hogy a legnagyobb szükségük az alapfolyamatok automatizálására van, amihez alapinformációk tartoznak. Ezek rendkívül fontosak a döntések előkészítéséhez. A magyar kkv-k számára a versenyképességhez az kell leginkább, hogy a műveleteiket a lehető legpontosabban végre tudják hajtani. A gyakorlatban ez a gyártás vagy a raktár területén zajló anyagáramlás követését jelenti, ezeket integráljuk az adatgyűjtő, illetve ERP rendszerbe.

Viszont ahhoz, hogy megfelelően működni tudjon egy-egy ilyen rendszer, a megfelelő eszközökre is szükség van. Gondolok itt címkézésre, kódolvasókra és még sorolhatnánk…

A Vonalkód Rendszerház tevékenységi köre két pilléren nyugszik. Egyrészt rendszerfejlesztéssel és -integrációval, másrészt pedig eszközök és nyomtatási kellékanyagok értékesítésével foglalkozunk. Ez utóbbiak legfőképpen a vonalkód technikai, tágabb értelemben az automatikus azonosítási technológiákat kiszolgáló konstrukciókat jelentik. Vonalkódolvasók, adatgyűjtők, vonalkódnyomtatók és egyéb kellékanyagok mint címkék és festékanyagok találhatók meg a kínálatunkban. A különböző eszközöket a kis kereskedelmi egységektől kezdve a nagy iparvállalatokig tudjuk ajánlani.

A felhasználást illetően számos területen szállítunk megoldásokat, ezek területen nyújtunk szolgáltatásokat, ezek közül egy példát emelnék ki. Egy egészségügyi intézmény számára telepítettünk betegazonosító rendszert. Az áthaladás ellenőrzését RFID kapuk segítségével oldottuk meg, a pácienseken pedig speciális karszalagot helyeztek el. Figyelembe kellett venni, hogy a karszalag a szélsőséges körülményeknek is ellenálljon, ugyanakkor a külső felületén is olvasható legyen az egyedi azonosító. Megoldásként a karszalagot műanyag borítású RFID tag-gel láttuk el, a külső olvashatóságot lézergravírozással oldottuk meg.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet