Ipar 4.0 – Revolúció vagy evolúció?

A vállalatok hatékony működéséhez az eszközök már rendelkezésre állnak, csupán az emberi tudás, tanulás, a szabályok betartása és a fegyelem hozzáadása szükséges. A digitalizált rendszerekhez való csatlakozással új perspektívák nyílnak meg a vállalkozások életében, ezért szükséges időben eldönteni, hogy csatlakozunk-e a modernizáció irányvonalához. Rigó Zoltán a Sheldon Invest Kft. SUA managere mutatja be nekünk, hogy az Ipar 4.0 miképpen változtatta meg vállalatuk életét és ez milyen hatással lehet a többi vállalkozás számára.

Óriási probléma, hogy Magyarországon kevés kis- és közepes vállalkozás alkalmaz vállalatirányítási és ügyviteli rendszert. Ezzel kapcsolatban két kérdés megválaszolását látom célszerűnek. Egyáltalán gondolkodnak-e termelési rendszerben? A vállalat küldetése és a hozzá rendelt célok világosak-e?

Hazánkban nincs meg az elhatározás a változásra. Pedig minden csak akarat kérdése, mert a lehetőségek adottak, a kiaknázásuk pedig sokszor csupán kisebb költségtétellel járó tranzakció. Egy egyszerű példát vegyünk alapul. Jelenleg úgy működik a számlafeldolgozási rendszerünk, hogy készítek egy fotót a beérkező számláról. A számla automatikusan PDF formátumban iktatásra kerül. A számla adattartalmát feldolgozzuk egy szoftver segítségével és előkészítjük könyvelésre. A rendszerünk minden pénteken megküldi a könyvelőnek a számlákat.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ezt a varázslatot kollégám alig egy óra alatt hozta létre, felhasználva a szoftverbe épített tudást.

Hasonló apró lépéseknek az összekapcsolása vezet el az automatizáláshoz, de ezeket először nekünk fejben kell megtennünk kihasználva a már meglévő lehetőségeket.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az automatizált vállalatirányítás

szentháromsága a gyorsaság, a hatékonyság és a kedvező ár.

Ez a partnereink elvárása is. Ahhoz, hogy ezt tudjuk nyújtani partnereinknek, első lépésként saját működési rendszerünket kell a célok szerint kialakítani. Mi a 3D nyomtatást, mint alkalmazott technológiát vontuk be termelési folyamatunkba néhány hónappal ezelőtt. Nem egyszerűen vettünk egy 3D nyomtatót, hanem beépítettük tervezési és gyártási metódusainkba. Ma már elképzelhetetlennek tűnne nélküle a munkánk. Három karbonszálas nyomtatóval gyártjuk, termeljük az alkatrészeket. Nagyon érdekes észrevenni azt, hogyan alakul át folyamatosan a tervező kollégáink, de egyébként minden kollégának a gondolkodása, az új perspektivikus megközelítésben.

Jelentős hatékonyságnövekedést és költségcsökkentést értünk el, az általam korábban egyetemisták szórakozásának tartott technológiával.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -