Ipari digitalizáció változó környezetben

Az elmúlt és a következő hetek olyan szintű bizonytalanságot hoztak és hoznak a gyártási és logisztikai cégek életébe, amilyenre nem volt példa az modern gyártás történetében. Egyszerre sérültek a Logisztikai és a gyártási folyamatok, az első az ellátási lánc bizonytalanná válása miatt, míg a második a dolgozói akadályoztatottság miatt. Miközben az iskolák, az oktatás és a cégek irodai folyamatai pár nap alatt hatalmasat léptek a digitalizáció útján, a gyártás, a valódi termelő munka esetében jól láthatóvá vált a folyamatok és a rendszerek sérülékenysége, rugalmatlansága. Minden jó szándék ellenére gyártani nem lehet “home office”-ból. Nem véletlen, hogy az ipari cégek esetében az azonnali problémák kezelése mellett komolyan felszínre kerültek az eddig esetleg halogatott ipari digitalizációs tervek. Erről a helyzetről kérdeztük Molnár Zsoltot, a graphIT Kft. digitális gyártás üzletágának vezetőjét.

Hogyan hatott a jelen helyzet az ipari digitalizálásra a cégeknél? Ott is bekövetkezett az oktatáshoz hasonló villámgyors átállás?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ha van a jelen helyzetnek pozitív hozadéka, az mindenképpen az, hogy a digitalizáció felértékelődik, és a fontosabbá válik a cégek életében. Ez viszont egy cég esetében nem történik meg pár nap alatt. A digitalizáció az elmúlt években a folyamatok átláthatóságának és fejlesztésének az egyik legfontosabb eszközévé vált. Viszont a standardizálás komolyan sérül olyan esetben, amikor ekkora mértékben változnak a kondíciók, ekkor minden szervezet “tűzoltó” üzemmódba kapcsol, és agilis módszerekkel mindig az adott probléma megoldására fókuszál, és úgy lép tovább a következő feladatra. A “tűzoltás” pedig döntéseket jelent, és ilyen esetben nem mindegy, hogy mennyi információ áll rendelkezésre a döntéshez. Ebben pedig az ipari digitalizációnak kulcsszerepe van és lesz.

Milyen segítséget tudnak adni a szoftveres megoldások a jövőre nézvést?

Számos terület van, ahol lesz tennivalónk. Az egyik, talán leginkább alapvető a gyártási folyamatokhoz kapcsolódó elrendezések, layoutok tervezése. Vége a minél kisebb helyre, heringként bezsúfolt gyártócellák, és egymáshoz nagyon közel álló dolgozók korszakának, egy modern cella esetében a dolgozók közötti 2m-es távolság biztosítva lesz. A cellákban megfelelő szellőző és szükség esetén elválasztó falak lesznek. Sokat fog változni az anyagtovábbítás módja is, csökken a manuális anyagátadás szerepe, és megnő a cella állomások közötti érintésmentes automatizált anyagtovábbítás szerepe is. Ezekből is látható, hogy a biztonságos munkahely fogalma és kialakítási szabályai jelentős változáson fog keresztül menni.

Manuális gyártósor és annak a dolgozói szempontból áttervezett változata (maszk, elválasztó fal, érintésmentes anyagátadás)

A másik kulcsterület a folyamatok rugalmasabbá tétele. A jövő szerintem olyan valóban rugalmas gyártóterületeké, ahol megoldható, hogy egyik héten mondjuk könyvet, a másikon akár egészségügyi maszkot gyártson. Lehet, hogy ez így most nagyon futurisztikusan hangzik, de például a 3D nyomtatás pont az ilyen rugalmasságot nyújtó technológiák alapja lehet. Az általunk forgalmazott gyártási és logisztikai folyamatszimulációs eszköz a Plant Simulation pedig pont ilyen fejlesztések virtuális tesztelésében tud segíteni.

Jelenti-e azt, hogy az automatizálás még erősebb lökést kap?

Igen is, meg nem is. Az egyik oldalról egy hasonló esetben a gyárak működése sokkal jobban fenntartható automatizált sorokkal, rendszerekkel, de hiába automatizáltak a soraink, ha nem tudjuk biztosítani az alapanyag ellátást, nem működik a beszállítói lánc. Ami viszont a jó hír, hogy a legtöbb cég tudna rugalmasabban reagálni a körülmények változására, legyen az a dolgozói létszám változása, vagy az alapanyag beszállítás akadozása.

A portfoliónkban az Opcenter (Preactor) pont erre szolgál. Olyan eszközt ad a beszerzés, a termeléstervező kezébe, amivel a rendelkezésre álló információ alapján összhangot tud teremteni a gyártás állapota és az igények, előrejelzések között figyelembe véve a beszállításokat, a létszámot és a többi technológiai kondíciót.

Hogyan lehet akkor felkészülni egy ilyen válságra?

Folyamatos összhang az igények, az előrejelzések, a beszerzés és a gyártási kapacitás között

A jelenlegi válságra nem lehet már felkészülni, viszont tanulni kell belőle, és fel kell arra készülni, hogy a következő válság esetén a vállalat immunrendszere erősebb legyen. Az újraindulás után erre kell felkészülni a hazai gyártócégeknek legyenek azok kis családi vállalkozások vagy nagy multinacionális gyártó cégek.

graphIT

- Hirdetés -