Ipari ellenőrzésre készült a legújabb robotkutya

A Unitree Robotics kiadta ipari négylábújának új változatát, a Unitree B2 robotkutyát, ami a B1 továbbfejlesztése, és kifejezetten ipari létesítmények vizsgálati alkalmazására készült.

A Unitree B2 négylábú robotkutya továbbfejlesztett lidarral rendelkezik, hogy hatékonyabban navigáljon és ismerje fel az akadályokat. Az akkumulátora gyorsan cserélhető és alapból 2250 Wh kapacitású, ami 4-6 órás üzemidőt biztosít számára. A Unitree szerint ez 5 óránál hosszabb működés esetén több mint 20 kilométeres hatótávolságot jelent, de a töltés akkor is elegendő legalább négy órára és 15 kilométer futásteljesítményre, ha a robotkutya 20 kilogramm hasznos terhet cipel.

A vállalat szerint a Unitree B1-hez képest ez 100 százalékos teljesítménynövekedést jelent, míg a tartós terhelés szempontjából 200 százalékkal jobb az állóképesség – kivéve, ha 40 kilogrammnál nagyobb terhet raknak rá, igaz, még ez esetben is kb. 100 százalékkal jobban teljesít, mint a B1.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Unitree B2 opcionálisan kerekekkel is felszerelhető, ami egyedülálló kinematikai lehetőség a gyártó termékportfóliójában, és nagyban hozzájárul a platform hatótávolságának növeléséhez – főleg sík, sima felületeken. A járóképességét például járdaszegélyeknél vagy lépcsőzés során sem veszíti el, hiszen a kerekek szükség szerinti rögzítésével tovább lépdel. Amilyen ügyes, olyan drága: az ipari célú Unitree B2 alapára 100 ezer dollár, vagyis több mint 35 millió forint. Óriási ugrás ez a Unitree néhány évvel ezelőtt bemutatott első modelljéhez, a Go1-hez képest, ami még csak emberi robottársnak készült.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Unitree számos fogyasztói és kutatási célú négylábú robotot kínál, a versenytársakhoz képest jellemzően alacsonyabb árfekvésben. De nem álltak meg a robotkutya modelleknél: az év elején bemutatták az első humanoidjukat, a Unitree H1-et is.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -