Ipari műremek: valós idejű portál nyílt New York és Dublin között, amit azóta ki is kapcsoltak

A vizuális technológiák kreatív alkalmazásának csúcsa A Portál névre keresztelt művészeti installáció, ami teljesen valós időben közvetít élő képet az Atlanti-óceán átellenes partjára és vissza. Az óriási lencse lehetővé teszi, hogy két ember „közvetlen közelről” integessen egymásnak, miközben az egyikük a New York-i Flatiron South Public Plaza területén, a másikuk a dublini North Earth utcán áll az eszköz előtt. A turistalátványosság csak ideiglenesen lesz jelen éppen ebben a két világvárosban: később más helyszínekre is elviszik a fejlesztők.

Az óceán két partján állókat egy utcai egymásra találás illúziójával megajándékozó A Portál valós idejű interakcióban köti össze a New York-iakat és a dubliniakat. A Benediktas Gylys litván művész által megálmodott eszköz anélkül nyújt lenyűgöző élményt, hogy bármi újat feltalált volna: itt csupán a fejlett kameratechnológiák és a gyors adatkapcsolat lehetőségeinek magas színvonalú, művészeti megközelítésű felhasználásáról van szó. Valami hasonlót fejlesztett ki korábban Paul St. George brit művész, aki Telectroscope nevű alkotásával már összekötötte New Yorkot Londonnal.

A Portál ötlete „a művészet fizikai korlátokat átlépő erejének bizonyítékaként fogant” – olvasható Gylys, valamint a New York-i és dublini tisztviselők sajtóközleményében. „A Portálok meghívók arra, hogy határok és különbségek felett átnyúlva találkozzunk emberekkel, és megtapasztaljuk világunkat olyannak, amilyen: egyesültnek, egységesnek” – idézi Gylyst a CNN. „A livestream ablakot nyit távoli helyszínek között, lehetővé téve az emberek számára, hogy társadalmi köreiken és kultúráikon kívül is találkozzanak másokkal, átlépve a földrajzi határokat, és átölelve a globális összeköttetés szépségét.”

- Hirdetés -

A projekt május 8-án kezdődött és 2024 őszéig tart.

Gábor János, Okosipar.hu