- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ismerd meg MARVEL-t, a falra mászó négylábú robotot!

Dél-koreai mérnökök fejlesztették ki ezt a különleges, fürge jószágot, ami kifejezetten nagy sebességgel képes közlekedni, nemcsak vízszintesen, hanem függőleges felületeken, sőt, a plafonon is – írja a The Engineer. A Koreai Alkalmazott Tudományok és Technológiák Intézetében (KAIST) épített gép egy speciális talpbetéttel bír, ami ki-bekapcsolgatja, illetve megtartja a mágneses tapadást, és az sem okoz gondot neki, ha ezt egyenetlen felületen kell megtennie.

Hae-Won Park professzor csapata egy elektro-permanens mágnes (EPM) és egy vaspor, illetve gumi összekeverésével készült mágneses reológiai elasztomer (MRE) segítségével érte el, hogy a robot bármely fémfelületen biztonsággal tudjon közlekedni. Az intézet közölte: az EPM aktiválásához kis áramimpulzusokra van szükség, így az üzemeltetés nem igényel komoly energiaforrást. Mindeközben az MRE azt tette lehetővé a kutatóknak, hogy növeljék a súrlódási erőt, miközben a talp mágneses ereje nem esik vissza. A prototípus jelenleg ott tart, hogy gond nélkül elbírja nyolc kilogrammos önsúlyát.

Tényleg fürge

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A MARVEL másodpercenként 70 centimétert megtéve mászik fel a függőleges falon, és a mennyezeten is képes volt sétálni, igaz, ott már „csak” 50 cm/másodperccel, ami egyébként a gyalogló-mászó robotok műfajában biztos, hogy világrekord. A kutatók szennyezett, egyenetlen felületeken, például festett, poros falon, illetve rozsdás víztartályok felületén szintén tesztelték a gépet, és arra jutottak, hogy még ilyen kedvezőtlen környezetben is képes másodpercenként 35 centimétert haladni. A tapasztalatok alapján egyébként akár ötcentiméteres egyenetlenségekkel képes megbirkózni.

A KAIST arra számít, hogy MARVEL széles körben elterjedt alkalmazás lesz, és például acélszerkezetek, hajók, hidak, tornyok, olajvezetékek, raktárterületek és építkezések ellenőrző-karbantartó feladatait fogja ellátni. A legfontosabb küldetésük nem titkoltan az, hogy veszélyes és nehéz, mégis egyelőre ember által végzett munkafeladatokat váltsanak ki a robottal.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet