Itt a skálázható nukleáris akkumulátor: sosem kell tölteni, az élettartama 50 év

Nukleáris izotóp és gyémánt félvezető felhasználásával készített egy kínai vállalat olyan, akár egészen apróra is zsugorítható akkumulátort, amit fél évszázadon keresztül lehet használni a készülékekben, amelyekbe beépítik.

A pekingi Betavolt New Energy Technology 3 V-os nukleáris akkumulátora radioaktív nikkel-63-at használ energiaforrásként és gyémánt félvezetőt energiaátalakítóként. Egy modul legalább két konverterből és egy nikkel-63 rétegből áll, amelyek egymásra helyezve egy csoportot alkotnak.

Az atomenergia-akkumulátor minimális mérete 3x3x0,03 milliméter, és több modulcsoport sorba, illetve párhuzamos kapcsolásával a teljesítménye néhány mikrowattól néhány wattig konfigurálható – állítja a vállalat, hozzátéve: a gyémánt félvezető átalakítóeszközre eső energiából kiindulva az akkumulátor energiaátalakítási aránya eléri a 8,8 százalékot, de nagyobb tisztaságú nikkel-63 radioaktív forrásokkal a teljesítménysűrűsége tovább javul. Tölteni pedig sosem kell, ami „fenntartható jövőt teremt”.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Betavolt 2021 áprilisában alakult, és egyetlen cégben egyesíti a kutatás-fejlesztést, a gyártást, a szolgáltatást, az értékesítést, valamint az import- és exportkereskedelmet. Fő termékei közé tartoznak az atomenergia-akkumulátorok és a negyedik generációs gyémánt félvezetők, valamint olyan anyagok, mint az ultrahosszú szén nanocsövek és a szuperkondenzátorok. A vállalat első generációs termékei a gyémánt félvezető átalakítókon nyugszanak. Az atomenergiával működő akkumulátorokat elsősorban honvédelmi, orvosi és űralkalmazások számára fejlesztik, szóval egyelőre nem kell rá számítani, hogy örökgaranciás telefonok, okoseszközök vagy EV-k alkatrésze lesz, bár meg lennénk lepve, ha ezek nem szerepelnének a gyártó hosszútávú tervei között. A legnagyobb kereskedelmi akadály jelenleg a sugárzó izotóp jelenléte, amihez egyrészt száz százalékig biztonságos tokozással kell előállni, hogy az embereket egyáltalán megpróbálhassák meggyőzni a technológia használatáról.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -