Jeff Bezos viszi az első nőt a Holdra

A Blue Origin additív gyártással készülő leszálló egységével jut majd el az égitest felszínére, a szerkezet kiállta az első próbát.

A NASA 2024-ben szeretné eljuttatni a Holdra az első nőt, és ehhez a vállalkozáshoz megállapodást kötöttek az Amazon-tulajdonos űrkutatási cégével is (további két magánvállalkozás dolgozik még a projekten). A terv szerint a Blue Origin BE-7-es motorjával meghajtott komp lesz az a jármű, amellyel egy férfi és egy nő landol az égitesten, írja Jeff Bezos e hétvégén közzétett Instagram-bejegyzésére hivatkozva a CNN.

A nagyteljesítményű, additív gyártástechnológiával készült, folyékony hidrogénnel, illetve oxigénnel meghajtott leszállóegység nem kevesebb, mint 4,5 tonnás tolóerővel bír, és a néhány nappal ezelőtti teszt során több mint húsz percig működtették, hibátlanul.

- Hirdetés -

A szerkezet kulcsfontosságú a NASA Artemis programja számára, hiszen az 1972-es, utolsó Apollo-küldetés óta ez az első vállalkozás, hogy embert küldenek a Holdra. Szintén úttörő ötlet, hogy a megvalósításhoz több magáncég segítségét kérték, idézi a cikk Jim Bridenstine NASA-titkár tavalyi nyilatkozatát. A politikus idén szeptemberben megerősítette, hogy az Artemis a kongresszus egybehangzó támogatását élvezi, ezért folyamatosan dolgoznak újabb kutatási terveken, illetve a költségvetés finomításán.

A programban nemzetközi partnerek is részt vesznek, úgymint az Európai Űrügynökség (ESA), a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA), a Kanadai Űrügynökség (CSA) és az Ausztrál Űrügynökség (ASA), de nemcsak egy egyhetes tudományos kiruccanás a célja, hanem az is, hogy megteremtsék vele a folyamatos emberi jelenlét alapjait. Ennek szellemében a 2020-as évek végére felszíni bázist és élőhelyet, valamint egy ún. mobilitási platformot (nagyobb távolságok megtételére alkalmas rovert) szeretnének építeni.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -