Jelentős újítások ipari környezetben. Biztonság, rugalmasság

Már megszokhattuk, hogy minden háztartás garázskapuja és bejárati ajtaja más és más. Egyrészt védelmet nyújtanak az illetéktelen behatolás ellen, ugyanakkor pedig a házak egyik legszembetűnőbb elemét képzik. Képzelje el, hogy a garázskapuk már nemcsak otthonunk mindennapjait teszik biztonságosabbá, rugalmasabbá és színesebbé, hanem már ipari környezetben is jelentős újítások tűnnek fel a piacon.

Minden ipari környezetben munkát végző ember nap mint nap találkozik a rakodás adta örömteli, olykor pedig kevésbé boldog pillanataival. A nehézségeket gyakran okozhatja az ipari kapuk nyitási és zárási sebességének korlátozottsága, az ezekhez kapcsolódó folyamatos javítási feladatok, valamint az általuk okozott műszaki sérülések.

„Ezen problémák megoldása céljából, illetve a könnyebb munkavégzés biztosítása érdekében kibővítettük ipari kapu programunkat a flexibilis, hajtogatott gyorskapuinkkal és számos újítást alkalmaztunk kialakításuk során.” – mondta Szujó László a Hörmann Hungária Kft. cégvezetője. „Talán a legfontosabb kiemelni, hogy a korábbi gyorskapukkal ellentétben ez nem feltekeredik, hanem összehajtódik, amely, egyrészt sokkal gyorsabbá teszi a nyitási és zárási tevékenységeket, másrészt pedig sokkal jobb szigetelési körülményeket biztosít már ipari környezetben is.”

- Hirdetés -

A munkavégzés felgyorsítása érdekében, minden vállalatnak érdemes olyan gyorskapukat alkalmazni, amelyek nyitási és zárási sebessége 0,5-1 m/s között mozog, hiszen ez meglehetősen megkönnyíti a munkavállalók tevékenységét és csökkenti a várakozási időt. Ipari környezetben nem csupán a termelékenység sebességénék növelésére kell hangsúlyt fektetni, a balesetek elkerülése és a munkaeszközök védelme is egy kiemelendő pont. Szujó László kiemelte továbbá, hogy a hajtogatott gyorskapuik, nemcsak a korábban említett nyitással és zárással kapcsolatos sebességi paramétereknek felelnek meg, hanem szabadalmaztatott, rugalmas vezetőgurtnikkal vannak ellátva, amelyek targoncával vagy tehergépjárművel való ütközésük során nyújtanak védelmet, hiszen a kapulap aljzati sínje kinyomódik a vezetőgurtniból, ezzel megóvva a munkaeszközöket a komolyabb károktól.

„A biztonságos működés növelése kiemelkedően fontos elem volt számunkra, így az F 14005 és F 4010 Cold kaputípusok esetében a fényrács helyett úgynevezett fénysorompót alkalmaztunk, amely a zárási sík ellenőrzésére szolgál.” – folytatta a cégvezető.

A biztonság nem csak a munkavállalókra és a munkaeszközökre értendő. Fontos, hogy nagyon sok elraktározott, ipari körülmények között tartott termék igényel megfelelő ellátást. Gondolhatunk itt a rendkívül alacsony hőmérsékleten tárolandó árucikkekre vagy éppen a különleges méretű gyártmányokra. Az F 4010 Cold kaputípus a 3 rétegű szigetelt kapulapjának köszönhetően akár -30 Celsius fokban végzett mélyhűtőtéri logisztikai folyamatokhoz is képes alkalmazkodni, tudtuk meg Szujó Lászlótól.

Amellett, hogy ipari környezetben is minden biztonsági előírásnak megfelelő gyorskapukat alkalmaznak a telephelyeken, a kivitelezés sem tekinthető utolsó szempontnak egy esetleges kapucsere alkalmával. A piacon egyaránt megtalálhatók a cinksárga, kárminpiros, enciánkék árnyalatok, egyedi kivitelezés esetében pedig az antracitszürke, a mélyfekete vagy az elefántcsont színárnyalat. Ezekkel pedig még szembetűnőbb és jelentőségteljesebb szerepet kapnak a gyorskapuk az ipari környezetekben, csakúgy, mint a garázskapuk az otthonunkban.

Hörmann