- Hirdetés -

- Hirdetés -

Jönnek a 3D nyomtatással készülő csontszövetek

A gyártásukhoz használt tiszta ezüst miatt antibakteriálisak lesznek, derült ki két angol egyetem frissen közzétett tanulmányából.

Az invazív műtétek és aszeptikus orvosi technikák hatalmas fejlődésen estek át az utóbbi évtizedekben, de a Sussexi és Wolverhamptoni Egyetem kutatói szerint még mindig túl sok szövődmény alakul ki a beavatkozásokkal járó fertőzések miatt. Ezért kezdtek kísérletezni antibakteriális, ezüstrészecskékkel bélelt csontimplantátumok előállításával és 3D nyomtatással készülő protézisekkel, jelent meg a The Engineer oldalán.

A kutatók azzal érveltek a technológia későbbi alkalmazása mellett, hogy a 3D nyomtatott, ezüst alapú implantátumok antibakteriálisak, és a készítésükhöz használt anyag porózus felépítése miatt lehetségessé válik a betegspecifikus szövetek rekonstruálása. Dr. Arun Arjunan, a Wolverhamptoni Egyetem docense szerint világszerte több millió ember szenved implantátum beültetésével gyógyítható gyulladásos, degeneratív betegségekben, viszont a beavatkozások után nagyon lassú a felépülés, és gyakran alakul ki tartós fájdalmat vagy halált okozó szövődmény, esetleg antimikrobiális rezisztencia.

A fertőzések csökkentéséhez jó alternatívát kínál a tiszta ezüst, aminek antibakteriális hatóanyagként való felhasználása ugyan nem új ötlet, de az angolok kutatása nagy előrelépést jelent a 3D nyomtatással készülő, ezüstbázisú, fertőzésmentes implantátumok kifejlesztése felé.

A kutatók lézeres olvasztótechnikával sikeresen állítottak elő 99,9 százalékos tisztaságú ezüstöt, aminek vizsgálata során nemcsak az derült ki, hogy alkalmas alapanyag emberi csontszövetek mesterséges pótlására, hanem az is, hogy jelentősen csökkenti a fertőzésveszélyt. A vele kapcsolatba került Staphylococcus aureus baktériumok 90 százaléka már az első négy óra után, 99,9 százaléka pedig 14 óra elteltével pusztult el. Az is kiderült még, hogy rendkívül erős, így tényleg alkalmas lehet például elrákosodott csontszövetek helyettesítésére is.

Gábor János/NEW technology

Akár ez is tetszhet