Jönnek a 3D nyomtatással készülő gyógyszerek

Ritka betegségek kezelésére alkalmas tablettákat már ma is gyártanak ezzel a módszerrel, de a határ a csillagos ég!

Az Aprecia Pharmaceuticals – amely az első kereskedelmi forgalomba került 3D nyomtatott gyógyszer, a Spritam előállítója – hosszútávú együttműködésbe kezdett a non-profit kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Battelle-lel. Az összefogás célja előbbi cég gyártási teljesítményének és hatékonyságának növelése, hogy a klinikai mennyiségektől eljussanak a kereskedelmi méretű gyártásig, adta hírül a 3D Printing Industry.

Chris Gilmore, az Aprecia ügyvezetője máris úgy véli, hogy a megállapodással a világpiac élvonalába kerülnek, hiszen több év tapasztalatát egyesítik a Battelle innovatív mérnöki megoldásaival. „Hiszünk benne, hogy az együttműködésünk hosszútávú hatással lesz az Aprecia előtt álló gyógyszertervezési kihívásokra, és ennek kézzelfogható előnyeit a betegek fogják érzékelni, többféle terápiás eljárás során is.”

Az Aprecia-t 2003-ban alapították, azzal a szándékkal, hogy folyadékalapú 3D nyomtatási technológiával legyen képes gyógyszerek előállítására. A módszer fejlesztését még az 1980-as években kezdte el egy csapat az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology), majd az eredményeiket felhasználva az Aprecia dolgozta ki az ún. „ZipDose” eljárást, 2007-ben. Ennek lényege az, hogy nyomtatási folyadékkal tömörítik össze a gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó port, míg végül egy futószalagon gyártható, kifejezetten porózus tablettát kapnak.

A porozitás nagyon is fontos cél volt: a hagyományosnál jóval gyorsabban felszívódó gyógyszert akartak készíteni, hiszen nyelési nehézségekkel küzdő, epilepsziás pácienseknek szánták, rohamok kezelésére. Ez lett a levetiracetámot tartalmazó Spiritam, az első 3D nyomtatással készült tabletta, amelynek klinikai alkalmazását, majd kereskedelmi forgalmazását is jóváhagyta az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet, 2015-ben. A ZipDose technológia alkalmazásával a jövőben más ritka betegségek ugyancsak legyőzhetővé válhatnak – ebben bízva szerződött le az Aprecia-val a Cycle Pharma és a Purdue Egyetem gyógyszerészeti kara, amelyek komplett kutatásokat alapozhatnak a cég megoldására.

Az 1929-es alapítása után nukleáris üzemanyagrudakat, tankpáncélzatot és napelemcellákat gyártó Battelle-lel kötött megállapodás csak tovább növeli a lehetőségeket, hiszen a cég mára kutató-fejlesztő szolgáltatást, technológiai értékesítést és labormenedzsmentet is kínál. Az egészségügyi részlegüket igazgató Sanj Pai szerint új partnerük „jó érzékkel fektette be idejét és erőforrásait” annak érdekében, hogy a 3D nyomtatással készülő gyógyszerek világvezető gyártója legyen. „Elképesztő lehetőségeket látunk az Aprecia platformjában és szellemi tulajdonában, annak érdekében, hogy a lehető legjobban kiszolgáljuk a gyógyszeripart”, fűzte hozzá.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet