Jönnek a napelemes kerékpárutak – elkészültek az első szakaszok

A haladó szellemű ország, ahol két építőipari vállalat összefogásával elkészült a fotovoltaikus kerékpárút mintaprojektje, Hollandia. Az északnyugat-európai állam eleve ismert a kiterjedt kerékpáros infrastruktúrájáról, hiszen ahhoz képest, hogy milyen kicsi (területe alig 42 ezer négyzetkilométer, amivel feleakkora sincs, mint hazánk), 35 ezer kilométer kerékpárúttal rendelkezik.

A fenntarthatóbb jövő érdekében Hollandia most a napenergia hasznosítása érdekében fotovoltaikus cellákkal bélelt kerékpárutakat vezet be. Az ország két kerékpárútját a Colas és a BAM Royal Group építőipari vállalatok Wattway projektje keretében látták el fotovoltaikus bevonattal, Észak-Brabant és Észak-Hollandia tartományokban, kb. 1000-1000 négyzetméteres felületen. Ez a végcélhoz, a teljes lefedettséghez képest egyelőre apró szakaszokat jelent, de így is „ez az első ilyen méretű projekt az országban” – áll a cégek közleményében.

A Wattway egy olyan újszerű napelemes technológiát demonstrál, ami figyelemre méltóan vékony (mindössze milliméteres nagyságrendről van szó), mégis robusztus. Ezek a fotovoltaikus panelek zökkenőmentesen tapadnak az utak, kerékpárutak és parkolók felületére, így a telepítésükhöz nincs szükség kiterjedt mélyépítési projektekre, miközben lehetővé teszik a villamosenergia-termelést, anélkül, hogy gazdálkodásra alkalmas földeket kellene beáldozni, vagy a természetes környezetből vennének el területet napelemparkok létesítésére.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Minden egyes panel hagyományos fotovoltaikus cellákat tartalmaz, amelyek a napenergiát hatékonyan alakítják át villamos energiává. Ezek a rendkívül törékeny cellák egy olyan többrétegű, gyantákból és polimerekből álló szubsztrát bevonattal rendelkeznek, ami kellően áttetsző a napfény áteresztéséhez, mégis eléggé erős ahhoz, hogy ellenálljon a járműforgalom terhelésének. A gumiabroncsokkal közvetlenül érintkező felületet speciálisan kezelik, hogy a hagyományos útkeverékkel azonos szintű tapadást nyújtson, megteremtve ezzel a szükséges funkcionalitást és biztonságot.

A holland projekt célja persze az, hogy hozzájáruljon a kerékpárutakon történő napenergia-termelés piacának felállításához. Ha a mintaprojektek kellően fenntarthatónak bizonyulnak, akkor az óriási lehetőséget teremt egy olyan államban, ami ennyi meglévő felülettel rendelkezik. További szakaszok napelemes lefedésével a Wattway sajátos energiaautonómiát teremthet a közlekedésben, hiszen elláthatják energiával e-kerékpárok és elektromos robogók töltőállomásait vagy biztonsági kamerák hálózatát, esetleg működtethetik a közelben telepített okospadokat és dinamikus közlekedési táblákat is.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -